Lastige omstandigheden... kunnen de regels helpen?

Golf speel je buiten en dat betekent dat je soms te maken hebt met lastige omstandigheden. Het goede nieuws is dat de regels je in extreme situaties uit de brand kunnen helpen.

Lastige omstandigheden... kunnen de regels helpen?

Natuurlijk spelen we de bal in principe zoals hij ligt, maar als de regels relief bieden, doe je jezelf tekort als je daar geen gebruik van maakt. Hieronder een aantal lastige situaties waarvoor de regels wellicht een 'escape' bieden.

Tijdelijk water – Een plas regenwater mag je ontwijken omdat het een 'abnormale terreinomstandigheid' is. Het moet echt 'een concentratie van water zijn', die zichtbaar blijft als je je stand hebt ingenomen, dus niet grond die alleen nat, modderig of zacht is. Zoek het dichtstbijzijnde punt waar je geen last meer hebt van het water en drop de bal binnen één stoklengte hiervandaan.

Plas op de green – Tijdelijk water komt dankzij de drainage minder vaak voor op de green dan op de fairway, maar tijdens een flinke hoosbui kunnen zelfs hier plassen ontstaan. Die mag je vanzelfsprekend ontwijken. Zoek de dichtstbijzijnde plek zonder enige belemmering en plaats de bal.

Geplugde bal – In de herfst en winter is de ondergrond vaak zacht, waardoor ballen kunnen pluggen. Een bal is 'ingebed' als een deel ervan zich onder de grond bevindt. Drop de bal zo dicht mogelijk bij de plek waar hij lag, maar niet dichter bij de hole. Deze regel geldt zowel op de fairway als in de rough, maar niet in de bunker.

Bunker vol water – Ligt je bal in een plas in de bunker, dan mag je 'm zonder straf elders in het zand droppen waar je geen last hebt van het water. Staat de hele bunker vol met water, dan mag je 'm erachter droppen, maar dat kost je wel een strafslag. Of de wedstrijdleiding moet een lokale regel hebben ingesteld die ook dit 'gratis' maakt.

Schoonmaken – Als je recht hebt op een vrije drop of de bal mag plaatsen, dan mag je 'm ook schoonmaken. Doe dit altijd. Vuil aan de bal beïnvloedt de balvlucht – hoeveel en welke kant op is nauwelijks in te schatten – en zelfs als een bal alleen maar nat is, reageert hij anders omdat hij minder spin krijgt.

Tips
  • Ronalds Speijer