Onvindbare Regels

Hoewel de regelapp meestal vlekkeloos werkt, moet je soms goed zoeken als je met een specifiek probleem zit. Ook als je jarenlang referee bent geweest, merkte onze regelspecialist Pluis.

referee

Sinds 2019 overkomt het mij geregeld dat ik een regel niet kan vinden. Bijna alles staat ergens anders, decisions zijn verdwenen of opgenomen in de regels, en soms zijn het interpretations geworden. Als √≠k het al niet snel meer kan vinden, hoe moet dat dan met de gemiddelde golfer? Niet zo goed, vermoed ik. En dat blijkt ook uit de vragen die de redactie regelmatig binnenkrijgt. Je kunt wel roepen dat iets twee strafslagen is, maar voor dat biertje moet je het wel kunnen aantonen. Dat is dus niet zo eenvoudig. En niet iedereen heeft mijn nummer. ūüėä

Hoe vergroot je de kans om een regel te vinden? Download sowieso de regelapp op je mobiel, te vinden in de appstore of Google Play. In de app staat onder andere de regelzoeker: de belangrijkste regels per gebied van de baan. Je kunt ook zoeken op woorden, maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe iets in de regels genoemd wordt. Ook biedt de app veel korte video’s aan waarin een regel wordt uitgelegd. Helaas in het Engels, maar dat zal voor de meesten geen probleem zijn. Deze video’s staan onder Leren, onderin.

Daarnaast is het handig om van de meest voorkomende regels het nummer te weten, dat zoekt sneller:

Regel 16: abnormale terreinomstandigheden, vaste obstakels en ingebedde bal

Regel 17: hindernissen (lees: waterhindernis)

Regel 18: bal verloren of buiten de baan

Regel 19: onspeelbare bal

Blader ook eens door de definities. Die zijn heel belangrijk om de regels juist te interpreteren.

Wat ik laatst zocht? Strokeplay (dus ook Stableford, tegen par, et cetera): bij het putten op de green raakt iemand een stilliggende bal. Simpel, toch? Twee strafslagen voor de putter en de andere bal terugleggen. Maar waar staat het? Helaas bood de regelzoeker geen soelaas. Dan maar via het boekje zoeken. Je zou verwachten dat het om Regel 9 ging: stilliggende bal bewogen. Zoeken, zoeken, maar niets gevonden. Dan moet het Regel 11 zijn: bal in beweging raakt per ongeluk een persoon, dier of voorwerp. En ja hoor, dat voorwerp is in dit geval de andere bal en in Regel 11.1a staat precies wat ik net beschreef.

Je gelijk halen is dus niet meer zo simpel. Er zijn wel minder regelnummers, maar sommige hebben zoveel subnummers dat het zoeken er niet eenvoudiger op is geworden. Misschien zouden ze in de app een beslisboom kunnen maken: waar ligt je bal, wat gebeurde er, et cetera. Ik denk dat je dan sneller bij de juiste regel uitkomt.

Kortom, werk aan de winkel voor de R&A en USGA!

Columns
  • Golffile