Jurrian Van der Vaart

Jurrian van der Vaart: Golfers en hun koeiendans

De hoofdklasse is al een paar weken onderweg, nu is het ook zo ver voor alle andere deelnemers aan de voorjaarscompetitie van de NGF. Jurrian van der Vaart herkent het gevoel dat duizenden deze dagen hebben.

Jurrian Van der Vaart

Eind januari las ik tijdens mijn dagelijkse snuffeluurtje op internet dat het gras binnenkort weer zou gaan groeien. In de tuin hebben de bolletjes hun kop boven het maaiveld uitgestoken. En hier in het dorp wordt reikhalzend uitgekeken naar de eerste koeiendans, waarbij de koeien na een lange winter weer voor het eerst de wei in mogen.

Begin april worden ook alle wedstrijdpaarden van de Nederlandse golfwereld weer van stal gehaald: de NGF Competitie gaat weer van start. Van de absolute top in de amateurwereld tot de senioren die gezellig een rondje negen holes matchplay willen spelen: iedereen kijkt ernaar uit. In een interview met het Opperhoofd van de competitie lees ik dat er maar liefst 2700 teams aan meedoen. Ik kan dat alleen maar toejuichen. Golf is bedoeld als sport waarbij de spelvorm ‘matchplay’ is. Golfer (m/v) tegen golfer (m/v), club tegen club.

Helaas heb ikzelf geen groot competitieverleden. De hoofdklasse heb ik nooit gespeeld vanwege mijn studie in Amerika, waardoor ik ook geen intense kruisfinales heb mogen meemaken. Voordat een golfclub een Academy had, of een traject met een persoonlijke ontwikkelroute, waren er alleen regionale verenigingen waar de betere spelers naartoe trokken. In mijn geval was dat de Sallandsche, waar ik onder toeziend oog van John Balvert trainde met Dewi-Claire Schreefel, Myrte Eikenaar, Floris en Wouter de Vries, Tim Sluiter en tal van andere talenten. Een echt programma was er niet, maar elke zaterdag en zondag gedurende de hele winter speelden we van zonsopgang tot zonsondergang.

Van start

Tegenwoordig is alles beter. De fysieke coaching behelst nu vast meer dan wie de bal het verst over de bomen achter op de range kan slaan (Floris). De putt-training bestaat ook niet meer uit vijfhonderd partijtjes verliezen van Wouter. En op de baan bestaat course management zeker uit iets beters dan altijd het bos in gestuurd worden door Dewi-Claire. Toch durf ik te zeggen dat ik waardevolle dingen heb opgestoken, met name de gedeelde liefde voor het spelletje.

Die liefde begint nu ook bij de lezers van dit magazine weer op te borrelen. Voor dag en dauw onderweg, mueslirepen mee, inslaan met bevroren ballen en dan hopen dat de greens die ochtend gemaaid zijn. Handje geven aan de tegenstander voordat met knikkende knieën de eerste drive van je four-/greensome partner de fairway op vliegt.

Het seizoen is begonnen, we mogen weer!

Abonnee worden?

Rob Hoogland, Jan Kees van der Velden, Ingeborg Slikker, Melanie Jane Luiten, Ivar van der Moolen en Jurrian van der Vaart zijn de vaste columnisten van Golfers Magazine. Elke maand hun bijdrage lezen? Neem dan nu een abonnement op Golfers Magazine en ontvang niet alleen deze columns maar ook alle andere artikelen op de deurmat.

Columns
  • Adobe Stock