Martijn Paehlig

Martijn Paehlig: Hoe goed is jouw golfconditie?

Als je alleen maar golft is dat zeker goed en gezond, maar als je daarnaast ook nog andere sporten beoefend komt dat je spel vrijwel zeker ten goede, concludeert hoofdredacteur Martijn Paehlig.

Martijn Paehlig

Golf een sport? Natúúrlijk is golf een sport. Dacht je dat die strepen tegen het eind van de ronde echt alleen maar kwamen omdat je zin hebt in een biertje en snel naar het clubhuis wilt?

Elke golfer zal de discussie wel eens hebben moeten voeren. 'Oh dus jij golft? En dat noem je sport? ', zei je gesprekspartner bij die gelegenheid. 'Een beetje wandelen, af en toe tegen een balletje slaan. Nou, nou, let je op dat je niet moe wordt?'

Zuchtend haal je bij die gelegenheden de vaste argumenten weer van stal. Dat je met een rondje golf meer calorieën verbrandt dan de meeste voetballers tijdens een wedstrijd van negentig minuten. Toegegeven, dat is alleen het geval als je de tas op je rug neemt, maar toch, het is echt zo. Het Zweedse onderzoek dat golfers tot vijf jaar langer leven doet het ook goed in de argumentatie. Al moet je er dan niet bij zeggen dat de gemiddelde golfer sowieso al een hogere levensverwachting heeft omdat hij gemiddeld genomen uit een (iets) hogere welstandsklasse komt met de daarbij behorende gezondheidsvoordelen. En als de toehoorders de argumenten lachend weg blijven wuiven, is er altijd wel een extreem krasse knar die tot ver voorbij zijn negentigste nog regelmatig een balletje sloeg om over te vertellen.

De kans dat je begint over het fitnessregime van Tiger, de duurlopen van Rory, de uren in de sportschool van vrijwel alle topspelers, is echter niet zo groot. Al was het maar omdat het waarschijnlijk de wedervraag uitlokt of jij dat ook allemaal doet. En je daarop het antwoord schuldig moet blijven...

Golfconditie

Toch, het is het overwegen zeker waard om naast golf, ook andere vormen van lichaamsbeweging te overwegen. Werk aan de core-spieren om beter in balans te blijven. Doe eens wat fitnessoefeningen om armen en benen sterker te maken of overweeg speficieke golffitness of yoga. Ren een stukje of zwem een paar baantjes om de algemene conditie te verbeteren. Golf is zeker goed en gezond, de beweging, het buiten zijn, het is allemaal uitstekend, maar wie het maximale uit zijn spel wil halen, doet er goed aan 'aanvullend' te bewegen.

Nog niet zo lang geleden hoorde ik iemand op het terras van een golfclub het woord 'golfconditie' gebruiken, en dan vooral dat hij aan het eind van de ronde tekort kwam. “Dan ben ik gewoon moe', zei hij terwijl hij een flinke slok van zijn drankje nam onderwijl turend naar de mindere scores aan het eind van zijn ronde.

Golfconditie... Wat een mooi woord en wat prijs ik mezelf gelukkig dat ik na een rondje meestal zin, én vooral ook energie, heb om nog minstens negen holes te spelen. Ik herkende het beeld van die laatste holes tenslotte maar al te goed van een kleine tien jaar terug, toen golf mijn enige vorm van sport was. Sinds ik daarnaast loop, zwem en soms fitness kan een ronde niet lang genoeg duren en schieten ook de scores tegen het eind van die ronde niet meer omhoog.

Een gezonde geest huist in een gezond lichaam, een gezonde golfer doet dat net zo zeer.

Columns
  • Adobe Stock