Trainen met TrackMan (3): te weinig spin met je ijzers

Een TrackMan is een geweldig hulpmiddel bij het trainen. Roberto Schuit analyseert een aantal veelvoorkomende fouten die clubgolfers maken, en geeft tips om hier wat aan te doen. Wat als je ijzerspin te laag is?

Trainen met TrackMan (3): te weinig spin met je ijzers

Probleem: Als je met je ijzers te weinig spin genereert, zal de bal moeite hebben om de lucht in te komen. Het gevolg is een lage balvlucht met veel rol, wat natuurlijk niet ideaal is om een approach op de green te laten stoppen.

Oplossing: Veel amateurs proberen dit probleem op te lossen door de bal de lucht in te helpen, maar dit werkt juist averechts. Golf is een sport van tegenstellingen, en om de bal met je ijzers de lucht in te krijgen, moet je 'm juist naar beneden slaan. Een stelregel voor de ideale spin is drie nullen achter het cijfer van het ijzer zetten, dus 7.000 rpm met een ijzer-7 en 9.000 met een ijzer-9. Door de sterke lofts van moderne clubs kan dit lager zijn, maar als de landingshoek maar steil genoeg blijft, is dat geen probleem (rond de 45º is ideaal). Wat wél noodzakelijk blijft, is die neerwaartse invalshoek met je ijzers. Hoe train je dat?

Oefening: Leg een dubbelgevouwen handdoek een centimeter of twintig achter de bal. Wil je deze missen (en de bal raken), dan moet het clubhoofd van boven bij de bal komen. Speel de bal ongeveer u

Tips
  • Ronald Speijer