Trainen met TrackMan (5): open of gesloten clubblad

Een TrackMan is een geweldig hulpmiddel bij het trainen. Roberto Schuit analyseert een aantal veelvoorkomende fouten die clubgolfers maken, en geeft tips om hier wat aan te doen. Hoe krijg je controle over het clubblad?

Trainen met TrackMan (5): open of gesloten clubblad

Probleem: Met een ijzer bepaalt het clubblad voor 75 procent de vertrekrichting van de bal, en bij een driver is dat zelfs 85 procent. Als het clubblad bij impact ver open- of dichtstaat, krijg je een extreme balvlucht en inconsistente resultaten.

Oplossing: Een open of gesloten clubblad hoeft helemaal geen probleem te zijn. Sterker nog: omdat de hoek van het clubblad ten opzichte van de swingbaan de balvlucht bepaalt, heb je het zelfs nodig om fades en draws te slaan. Maar je moet wel controle over het clubblad hebben, anders word je onverwacht getrakteerd op slices, hooks, pulls en pushes. Hoe train je op de hoek van het clubblad, als het gaat om aanpassingen van slechts een paar graden? Launch monitors kunnen hierbij helpen.

Oefening: Met je swingpad en de hoek van het clubblad experimenteren is een leuke manier om verschillende balvluchten te leren slaan. Zet een mandje een paar meter voor de bal en probeer hier fades en draws omheen te krullen. Links van het doel oplijnen resulteert met een enigszins open clubblad (op het doel gericht) in een fade, terwijl je voor een draw rechts van je doellijn swingt met het clubblad bij impact enigszins gesloten. Een goed uitgangspunt is dat het swingpad het dubbele aantal graden moet hebben van de hoek van het clubblad: dus 5º club path en 2,5º face angle.

Tips
  • Ronald Speijer