Trainen met TrackMan (7): te lage smashfactor

Een TrackMan is een geweldig hulpmiddel bij het trainen. Roberto Schuit analyseert een aantal veelvoorkomende fouten die clubgolfers maken, en geeft tips om hier wat aan te doen. Wat als je smashfactor niet goed is?

Trainen met TrackMan (2): te lage smashfactor

Probleem: Dit cijfer laat zien hoe effectief je swingsnelheid weet om te zetten in balsnelheid. Is dit te laag, dan maak je qua lengte niet genoeg gebruik van je potentieel.

Oplossing: Hoeveel energie weet jij van het clubblad over te brengen op de bal? De maximale smashfactor van 1,5 (dus 100 mph swingsnelheid wordt 150 mph balsnelheid) haal je in principe alleen met de driver, en alles vanaf 1,47 is met deze club keurig. Hoe hoger de loft van een club, des te lager de smashfactor. Met een ijzer-7 wil je rond de 1,38 zitten en met een PW is 1,28 een mooi resultaat. Zit je hier ruim onder, dan raak je de bal niet op de sweetspot. Vergeet niet: je wint meer (zowel lengte, richting als consistentie) met een bal die je in het midden van het clubblad raakt dan met hard slaan.

Oefening: Probeer de bal afwisselend op de hiel, in het midden en op de teen te raken. En doe hetzelfde met hoog, midden en laag op het clubblad. Heb je geen TrackMan, dan kun je dit controleren met impactspray of stoepkrijt. Op deze manier leer je wat je moet doen om vaker de sweetspot te vinden.

Tips
  • Ronald Speijer