Wat viel de redactie op? Over Trackman, Majors en krakende lijven

Als je dagelijks met golf bezig bent dan vallen je nog wel eens dingen op. En Foeke, Jan-Kees en Martijn móeten daar dan natuurlijk wat over schrijven.

opvallen

Krakend lijf

Een zittend beroep, een sport die bekendstaat als slecht voor de rug, een uit de kluiten gewassen scoliose en de bouw van mijn vader – dan weet je dus dat je regelmatig in de lappenmand zit. Niet op letten, gewoon stug door rommelen. Maar sinds ik me een paar jaar geleden bij de groeiende club 50-plussers heb gevoegd, piept en kraakt het lijf wel héél vaak. Knieën willen opeens niet meer buigen, polsen steken bij de kleinste beweging of de rug besluit dat roteren uit den boze is. Normaal gesproken al behoorlijk vervelend, maar met een golftrip voor de boeg pure stress. In paniek besloot ik tot een praktijktest van allerlei soorten braces (zie Golfers Magazine 3) en stond ik in Wales – tot grote hilariteit van mijn flightgenoten – bijna volledig ingezwachteld op de eerste tee. Dat verhaal over Wales volgt later, maar dat ik na 72 holes nog heel ben, zie ik als een overwinning.

Foeke Collet

Op de links vergeet je alles, ook je rugklachten.

PGA Championship

Het Majorseizoen wordt in mei voortgezet met het PGA Championship. Is er tegen die tijd een getekende overeenkomst tussen de PGA Tour en het Public Investment Fund van het Saoedische koningshuis? Een maand geleden vroeg een goede vriend zich af of we eerder een nieuw kabinet zouden hebben of een vredesverdrag in de golfwereld. Ik zou het niet weten – tenzij de actualiteit mij heeft ingehaald. Het grappige is dat de gewone golfer er niet van wakker ligt. Daarom heb ik het hele probleem maar geparkeerd. Het is april als deze editie uitkomt. Lente, het gras groeit, de competitie is begonnen en je kunt na het werk weer negen holes spelen. Bovendien: het is in Saoedi-Arabië nu toch al te heet om te golfen. Als ze daar überhaupt al in geïnteresseerd zouden zijn.

Jan Kees van der Velden

Trackman

Ballen slaan wordt steeds leuker en leerzamer.

Sinds steeds meer golfbanen hun driving range van Trackman-achtige ondersteuning voorzien, breng ik meer tijd dan ooit op de oefenmat door. Of het nu is in combinatie met monitoren of dat je je telefoon middels een QR-code koppelt, je oefensessie gaat er hoe dan ook op vooruit. Niet langer sta je naar 'die vlag daar' te slaan, zonder echt te zien hoe ver je bal er vandaan landt. Meten is weten. Afstanden, spreiding, balvlucht: alle data zijn voor iedereen beschikbaar. Niet alleen til je je spel ermee naar een hoger niveau, je oefensessie wordt er ook leuker door. Of je nu in je eentje aan de slag gaat of het opneemt tegen een maatje. Is het daarom tegenwoordig zo druk op veel driving ranges?

Martijn Paehlig

World
  • Adobe Stock