Trainen met TrackMan (6): verkeerd swingpad

Een TrackMan is een geweldig hulpmiddel bij het trainen. Roberto Schuit analyseert een aantal veelvoorkomende fouten die clubgolfers maken, en geeft tips om hier wat aan te doen. Wat als je swingpad van-buiten-naar-binnen loopt?

Trainen met TrackMan (6): verkeerd swingpad

Probleem: Veel amateurs brengen de club met een swingpad van-buiten-naar-binnen bij de bal. Dat resulteert vaak in een flinke slice.

Oplossing: De lijn van de bal naar het doel noemen we de doellijn, en de weg die je club volgt, duiden we aan met zwaaibaan of swingpad (het stuk rond impact). Deze hoeven niet helemaal te corresponderen, maar je wilt niet te extreem van-buiten-naar-binnen langs de bal snijden. Om meer van binnen bij de bal te komen, is een goede set-up essentieel: voeten, knieƫn, heupen en schouders moeten allemaal haaks op het doel staan. Ook is het belangrijk dat je onderlichaam de downswing begint, waarna je bovenlichaam, armen en handen volgen. Terug naar de basis dus.

Oefening: Zet een mandje achter de bal, met een oplijnstick in dezelfde hoek als je shaft. In de backswing ga je over de stick heen, en in de downswing trek je de club naar beneden en swing je onder de stick door. Zo train je het gevoel voor een betere swingbaan.

Tips
  • Ronald Speijer