Trainen met TrackMan (2): te veel spin met de driver 

Een TrackMan is een geweldig hulpmiddel bij het trainen. Roberto Schuit analyseert een aantal veelvoorkomende fouten die clubgolfers maken, en geeft tips om hier wat aan te doen. Wat als je te veel spin met je driver slaat?

Trainen met TrackMan (2): te veel spin met de driver 

Probleem: Als je met de driver te veel spin genereert, gaat de bal te veel omhoog en niet genoeg naar voren. Dat kost lengte. Een belangrijke oorzaak van excessief veel spin is te steil op de bal inkomen.

Oplossing: Een hoge balvlucht en weinig spin zijn de ingrediënten voor veel lengte. Met de driver heb je maar weinig spin nodig om de bal de lucht in te krijgen, omdat je 'm met een opwaartse invalshoek van de tee omhoogslaat. Kijk naar de dames van de LPGA Tour: zij hebben een gemiddelde attack angle van +3º. Is jouw overdaad aan spin het gevolg van een hoge swingsnelheid, ga dan op zoek naar een low spin driver. Bij lage swingsnelheden heb je misschien iets meer spin nodig om de bal in de lucht te houden en de afstand te maximaliseren, maar boven de 3.000 rotaties per minuut (rpm) wil je eigenlijk niet zitten. Zorg dat je ergens tussen de 2.200 en 2.700 zit. Hoe krijg je die spin-beperkende opwaartse invalshoek?

Oefening: Tee een bal op en leg dertig centimeter hiervoor enkele andere ballen. Als je het clubhoofd – zoals het hoort – met een opwaartse beweging bij de bal brengt, blijven ze keurig liggen. Kom je van-boven-naar-beneden, dan raak je ze. Speel de bal net binnen je voorste voet, zodat je de bal ná het laagste punt van je swing raakt.

Tips
  • Ronald Speijer