Verstandig watergebruik

Enkele weken geleden werd een aantal Spaanse golfbanen het slachtoffer van klimaatactivisten omdat deze onevenredig veel water zouden gebruiken. Als ze zich beter hadden geinformeerd hadden ze beter geweten. De meeste Spaanse banen maken immers gebruik van water dat nergens anders meer voor gebruikt mag worden.

sprinkler

Spanje is en blijft een populaire vakantiebestemming. Ook onder golfers: jaarlijks komen er zo'n1,2 miljoen reizigers uit andere landen. De golfsport draagt op die manier bij aan een jaarlijkse omzet van bijna 13 miljard euro en biedt direct en indirect werkgelegenheid aan meer dan 120.000 mensen.

Volgens een onderzoek uitgevoerd voor de Asociación Española de Campos de Golf, bezitten buitenlandse golfende toeristen meer dan 280.000 woningen in Spanje, met een geschatte investering van 42 miljard euro', zet de website Spanjevandaag.com op een rijtje. Van de 4,2 miljoen geregistreerde spelers in Europa komt meer dan een kwart naar Spanje om hun sport te beoefenen, wat betekent dat bijna 97% van de buitenlandse spelers afkomstig is uit Europa. Bovendien neemt Spanje een leidende positie in bij het organiseren van professionele internationale toernooien op het Europese vasteland.

Volgens de gegevens van Mastercard met betrekking tot het gebruik van buitenlandse kaarten door bezoekers aan Spanje, blijkt uit het rapport dat Britse golfers gemiddeld 2.807 euro per reis hebben uitgegeven, met een dagelijkse gemiddelde uitgave van 248 euro per persoon.
Niet zo gek dus dat de Spaanse toerisme-industrie zuinig is op dit deel van de markt.

Maar de Spanjaarden zijn ook zuinig op het spaarzame water en ook dat is niet gek. Het wordt niet alleen steeds warmer in Spanje, er valt ook steeds minder regen. Dat laatste laat zich schijnbaar slecht verenigen met het onderhouden van een golfbaan.

Toch valt dat alles mee, anders dan de activisten met een recente actie wilden doen geloven. Een regio als Andalusie gebruikt maar 0,4% van al het consumptieve water, het grootste deel van het gebruikte water komt niet zomaar uit de kraan.

Veel van de Spaanse golfbanen maken voor hun watervoorziening gebruik van water dat voor alle andere doeleinden is afgekeurd: rioolwater dat ze zelf zuiveren omdat het niet meer gebruikt mag worden voor landbouw of menselijke consumptie. Negentig procent van de banen maakte gebruik van dergelijk water en het is de bedoeling dat alle banen dit gaan doen en dat daarbij binnen een paar jaar zeker vijftig procent van het gebruikte water uit dergelijke bronnen afkomstig is. Dat getal wordt door veel banen nu al gehaald en op een topbaan als Finca Cortesin wordt zelfs honderd procent van het gebruikte water op die manier verkregen.

World
  • Adobe Stock