(Video) Klimaatactivisten saboteren golfbanen in zes Spaanse provincies; gaten in de baan en holes gevuld met planten

Verschillende golfbanen in Spanje zijn compleet verwoest door klimaatactivisten. De Spaanse tak van Extinction Rebellion is zondag op pad gegaan om te protesteren tegen waterverbruik op golfbanen tijdens de aanhoudende droogte in het land.

klimaatactivisten

Golfbanen in Madrid, Barcelona, Valencia en een aantal andere steden in Spanje zijn afgelopen zondag compleet verwoest. In een zelfgemaakte video is te zien hoe de activisten gaten in de baan maken en deze vullen met planten. Ook worden holes gedicht en steken de activisten borden in het gras met teksten als "Droogtewaarschuwing. Golfbaan gesloten voor klimaatrechtvaardigheid." De activisten vinden de actie compleet rechtvaardig; het is een protest tegen het waterverbruik van golfbanen in een tijd waarin Spanje kampt met extreme droogte.

Golfbanen vaker de dupe

Het is niet de eerste keer dat golfbanen het doelwit zijn van klimaatactivisten: eerder dit jaar werden in Frankrijk verschillende golfbanen verwoest. Deze activisten vulden holes met cement om ook aandacht te vragen voor het feit dat golfbanen vaak vrijstelling krijgen van landelijke waterverboden in tijden van extreme droogte. Ook in Spanje is dit waar de activisten aanstoot aan nemen; golfbanen hebben in Spanje ongeveer 100.000 liter water nodig om hun groene uiterlijk te behouden. De activisten stellen op Twitter: "We kunnen niet toestaan dat dit elitaire vermaak doorgaat. Spanje droogt uit, het platteland lijdt miljoenen verlies vanwege gebrek aan water voor de gewassen, allemaal voor het amusement van 0,6 procent van de bevolking. Rijke mensen en hun water verslindende recreatie zijn een luxe die we ons niet meer kunnen veroorloven."

Bekijk de video hieronder.

Extreme droogte

Op dit moment kampt Spanje met een lange periode van droogte. In Cataloniƫ zijn daarom wetten ingevoerd die het waterverbruik per inwoner inperken. Zo is er veertig procent minder water beschikbaar voor landbouw, vijftien procent minder voor industrieel gebruik en nog eens een vermindering van 250 liter per dag voor inwoners. Voor het gebruikte water op golfbanen maakt dat overigens allemaal niet uit: het water dat op de meeste golfbanen wordt gebruikt is gerecycled rioolwater dat ongeschikt is voor consumptie en ook niet mag worden gebruikt voor de landbouw.

World
  • RTL Nieuws
  • Adobe Stock