Hoe zat het ook alweer met...? Dit zijn de meest gegoogelde golfregels in 2023

Kun jij al deze regels onderhand wel dromen?

golfregels

Hoewel we het niet graag toegeven moeten we natuurlijk wel eerlijk blijven; golf is niet alleen een lastige sport om te leren spelen, ook op papier is het soms best een ingewikkelde sport. De reden daarvoor zijn de regels die soms behoorlijk lastig in elkaar (lijken te) zitten en snel verkeerd opgevat kunnen worden. Zelfs de beste spelers kunnen er nog eens naast zitten wanneer het gaat om het nauw naleven van de regels en lopen ook referees altijd met een actueel regelboek door de baan. Niet zo gek met alle regels, uitzonderingen of specifieke situaties. En dan hebben we de definities nog niet eens meegenomen. Kortom: niet altijd even makkelijk om bij te houden als speler, laat staan als beginner. Golfweek zette de meest gegoogelde regels van 2023 op een rijtje en die delen wij natuurlijk graag met je. Ken jij ze allemaal uit je hoofd?

Regel 18a - Bal buiten de baan

Bij deze regel gaat het om het feit of de bal inderdaad buiten de baan ligt. En deze regel roept behoorlijk wat verwarring op. De bal moet volledig buiten de grens van de baan liggen. Dat klinkt makkelijk genoeg maar wordt al snel verwarrend wanneer de grens van de baan niet helemaal duidelijk is of wanneer er een los voorwerp of obstakel op de baan ligt.

Regel 18b - Verloren bal

Bij deze regel gaat het om het feit of de bal inderdaad verloren is of niet. Zo is een bal alleen verloren wanneer hij niet binnen drie minuten, nadat de speler en zijn caddie zijn begonnen met zoeken, is gevonden. Maar hier hoort ook bij dat de bal alsnog verloren is als de speler een gevonden bal niet binnen 'een redelijke tijd' kan identificeren. We kunnen ons zo voorstellen dat hier de nodige verhitte discussies over ontstaan.

Regel 6.1a - Wanneer een hole begint

Dit zou niet zo'n ingewikkelde regel moeten zijn; de hole begint wanneer een speler een slag heeft gedaan om de hole te beginnen. Simpel genoeg, zou je zeggen. Toch valt ook deze regel in het lijstje 'meest gegoogelde regels van 2023'.

Regel 19 - Onspeelbare bal

Wanneer is een bal onspeelbaar? Volgens de gemiddelde Google-gebruiker en golfer is dit niet volledig duidelijk. Wij weten dat er bij een onspeelbare bal ontweken mag worden en dat de speler in kwestie de enige is die kan beslissen of een bal onspeelbaar is of niet. Lijkt ons toch geen discussie waard. Maar golf is een sport waarbij de gemoederen bij competitieve spelers hoog op kan lopen. En dan wordt er nog weleens te pas en te onpas gegrepen naar de regels.

Regel 16.3a - Ingebedde bal

Kijk, dit is dan wel weer een goed discussiepunt: wanneer is ontwijken toegestaan bij een ingebedde bal? De bal moet ingebed zijn in het algemene gebied. Klinkt simpel. Toch zijn er uitzonderingen en regels met betrekking tot de ingebedde bal. En er is een heus handboek voor het vaststellen of de bal is ingebed. Dat maakt zaken direct alweer veel subjectiever én dus ingewikkelder.

Toch fijn dat 'ome Google' of de site van de R&A ons altijd kan helpen in geval van nood.

World
  • Golfweek
  • Adobe Stock