Preview The Open deel 2: Monster met nog meer tanden

De gevaarlijke baan van Royal Liverpool ligt pal aan zee en de elementen hebben van 20 tot en met 23 juli vrij spel. Voeg daar een paar ingrijpende veranderingen aan toe en het 151ste Open Championship wordt een kampioenschap om naar uit te kijken. Deel 2: de aanpassingen.

the open

De baan waarop jaren geleden werd gewonnen, is grotendeels hetzelfde als die waarop het 151ste Open wordt gespeeld. Grotendeels, want voor de kampioenschappen van 2006 en 2014 was er een ingrijpende rerouting. De zeventiende werd de eerste hole, de achttiende de tweede. Dat had ook gevolgen voor de rest van de baan. De slothole werd wat normaal de par-4 zestiende was.

Woods won in 2006, en in 2014 zegevierde Rory McIlroy. Het werd een fraai duel tussen de jonge Noord-Ier, de Spanjaard Sergio García en de Amerikaan Rickie Fowler.

Ook vader McIlroy viel in de prijzen. In 2004, toen Rory vijftien was, zette Gerry McIlroy 400 pond in op het feit dat zijn zoon voor zijn 26ste The Open zou winnen. De quote was 500 tegen 1. In juli 2014 was Rory 25 en dus kon Gerry McIlroy tweehonderdduizend pond op zijn bankrekening laten bijschrijven.

Inmiddels is Royal Liverpool stevig op de schop gegaan. Maar het is nog steeds een moeilijke baan, in de World Atlas of Golf terecht ‘an exercise in fear’ genoemd. Tot en met de editie van 2014 was Royal Liverpool een par 72-baan, nu par 71. Dat komt doordat de tiende ‒ hole acht voor de leden ‒ niet langer een par-5 is. De tee is naar voren gehaald omdat hij wel erg dicht bij de green van de negende lag. Daarnaast zijn er links en rechts greens opnieuw opgebouwd, tees veranderd en bunkers bijgekomen.

Maar de grootste verandering is die op de korte vijftiende (tijdens het kampioenschap de zeventiende). Architect Martin Ebert draaide hem 180 graden om en koos voor een lengte van slechts 123 meter. Maar de hoger gepositioneerde green heeft drie runoffs en ligt natuurlijk vlak bij de monding van de rivier, nagenoeg pal aan de Ierse Zee, die vanaf de tee vol in het gezichtsveld komt. Wind gegarandeerd dus.

En de weersverwachting? Op de oefendagen regende het flink maar het lijkt de komende dagen zo goed als droog te blijven, al weet je dat aan de kust nooit zeker. Wat wel zeker is: het wordt niet warm. Met temperaturen tussen de 17 en 21 graden gaan we weinig korte mouwen zien. En de wind? Die lijkt geen grote rol te gaan spelen. Lijkt...

Tour
  • Golfsupport