Geen weg terug

De geruchten dat er spelers zijn die spijt hebben van hun overstap naar LIV zijn hardnekkig, maar een terugkeer lijkt vrijwel uitgesloten volgens onderzoek van SI.

liv

Eén van de redenen om naar LIV te gaan voor veel spelers was, naast het geld, de grotere vrijheid die ze op het nieuwe circuit zouden genieten. Niet langer zou het de PGA Tour zijn die bepaalde wat ze moesten doen en laten maar zij zelf. Dat dat idee een idefix was, is al langer bekend. Immers: als speler ben je verplicht om aan alle wedstrijden van het circuit mee te doen. Eerst tien toernooien, inmiddels veertien, en er zijn geruchten dat het er in 2024 nog meer worden.

Niet alleen de verplichte aanwezigheid doet veel af aan het 'free agent' zijn, ook de andere voorwaarden beperkend, zo vond een reporter van Sports Ilustrated uit. Indien ze onder hun contract uit willen zouden ze daarvoor maar liefst drie tot vier keer hun tekengeld moeten betalen, een bedrag dat gemakkelijk op kan lopen tot vele honderden miljoenen en daarmee feitelijk geen optie.

Een ander heet hangijzer is het geld dat voor de teams beschikbaar is. De teams, eigenlijk dat waarmee de initiatiefnemers het echte geld denken te verdienen, krijgen een steeds groter deel van het beschikbare prijzengeld en mogen zelf bepalen hoe ze dat geld vervolgens onder hun spelers en verder verdelen. Dat heeft er al voor gezorgd dat het ene team de leden ruim tegemoet komt met bijvoorbeeld reiskosten, terwijl het andere team daar veel strikter in is.

Hoewel het idee is dat de teams verhandelbaar zijn is tot nu toe 75% van de teams eigendom van LIV zelf waardoor een groot deel van de inkomsten terugvloeien naar de investeerders. Dat een aantal spelers het gevoel heeft dat het geld straks niet hun kant op komt maar naar LIV gaat is daarmee helemaal zo gek niet, al lijkt er geen weg terug naar de PGA of DP World Tour.

World
  • ProShots