Het dilemma van een commentator

Terecht dat luisteraars naar De Golfpodcast vragen stelden over het feit dat ik afgelopen vrijdag commentaar heb gegeven bij de verrichtingen van de LIV golfers in Las Vegas, de stad van klatergoud, gokken en - in de ogen van velen – zondige activiteiten.

LIV Golf

Na lang wikken en wegen heb ik besloten om verslag te doen. Ik ben in de eerste plaats ouderwets in die zin dat ik loyaal wil zijn aan mijn opdrachtgevers, in dit geval Ziggo Sport.
De zender wil de abonnees een zo breed mogelijk pakket aanbieden. Bij golf betekende dat al verslagen van de Europese en de Amerikaanse Tour, de meeste Majors en de Ryder Cup. Mogelijk wordt daar zelfs nog het een en ander aan toegevoegd. Zo kunt u deze week Anne van Dam live volgen tijdens haar eerste wedstrijd van het seizoen.
Ziggo Sport is van mening dat LIV Golf ook in het aanbod hoort, vooral omdat er zoveel goede spelers aan meedoen.

Mijn taak als commentator is om verslag te doen van het wedstrijdverloop, om achtergronden en nieuws over spelers te verstrekken, iets over de baan en de stad te vertellen. Vooral feitelijk dus. Mijn voorbereiding was niet anders dan die voor wedstrijden van de PGA Tour en de DP World Tour.
Ik heb getracht dat naar eer en geweten te doen. Meegaan met de over the top berichtgeving van LIV Golf zelf – de verslaggevers en presentatoren zijn in dienst van het circuit – was en is niet my cup of tea.
Het is zoals de legendarische voetbalcommentator Herman Kuiphof ooit zei: ‘Volg de bal, dan mis je bijna niets’.

Het feit dat ik commentaar heb gegeven bij dag twee van LIV Golf Las Vegas betekent niet dat mijn mening over het circuit en de geldschieter is veranderd.
LIV Golf is in de breedte niet goed voor golf en ik hoop van harte dat er vroeger of later overeenkomst wordt bereikt tussen de PGA Tour en de Saoediërs.
Je kunt het anders willen, maar het is geen ideale wereld en de zakken van het Public Investment Fund zijn zo diep dat men in staat is om de PGA Tour ernstig te verzwakken en de DP World Tour ten gronde te richten.

Enfin, wat ik al voor afgelopen vrijdag had besloten is dit: een zeer substantieel gedeelte van mijn fee voor dag twee van LIV Golf Las Vegas maak ik over naar Artsen Zonder Grenzen.
En ik weet ook dat ik het niet iedereen naar de zin kan maken, maar die illusie heb ik in meer dan 35 jaar golfverslaggeving nooit gehad.

Columns
  • Pro Shots