Na elf jaar is Manassero weer een winnaar op de DP World Tour

Golf is een ongrijpbaar spel dat hoge pieken en diepe dalen kent, maar zelden waren ze zo hoog en diep als bij Matteo Manassero. Na elf jaar is de 30-jarige Italiaan wederom een winnaar op de DP World Tour. Op LIV Golf wist Anthony Kim na twaalf jaar weer eens onder par te duiken.

Na elf jaar wachten is Manassero weer een winnaar op de DP World Tour

DP World Tour

17 jaar en 188 dagen oud was Manassero toen hij in 2010 zijn eerste titel op de – toen nog – Europese Tour won, waarmee hij nog steeds de jongste speler ooit is. In 2013 stond de teller al op vier overwinningen en leek 'the sky the limit'.

Maar zo werkt het niet in golf. Vijf jaar later verloor hij zijn speelrecht en in 2019 haalde hij in achttien starts slechts één keer het weekend. De nog steeds piepjonge Italiaan liet golf even voor wat het was, maar het bloed kroop waar het niet niet gaan kon.

Hij liet de clubs spreken op de satellietcircuits en een overwinning in 2020 op de Alps tour gaf hem weer wat vertrouwen. Hij knokte zich verder omhoog en vorig jaar won hij twee keer op de Challenge Tour en heroverde hij na vijf jaar afwezigheid zijn kaart voor het hoogste niveau.

Vandaag leek de intussen 30-jarige Manassero in het Johnsson Workwear Open zijn comeback te voltooien, maar hij moest in de slotronde nog even geduld hebben. Op de 70ste hole – nadat hij net twee birdies had gemaakt om de leiding weer over te nemen – ging de toeter en moesten alle spelers naar binnen omdat er onweer dreigde.

Twee uur en 27 minuten moest hij proberen niet te denken aan de overwinning die binnen handbereik lag. Dat lukte. Toen de spelers weer de baan in mochten, ging Manassero door waar hij was gebleven, en met twee nieuwe birdies gooide hij de deur in het slot.

Na een pauze van ruim elf jaar mocht hij zich voor de vijfde keer winnaar op de PD World Tour noemen. Met een afsluitende 66 en een totaal op -23, bleef hij drie slagen los van een drietal achtervolgers.

'Dit is mijn beste dag op de golfbaan, geen twijfel mogelijk', zei hij na afloop. 'Het is de afgelopen jaren een bizarre reis geweest. Ik wist dat ik op de goede weg was, maar je weet nooit hoe het gaat lopen. Ja, dat slot met vier birdies was geweldig.'

De drie Nederlanders konden in het weekend geen potten breken. Johannes Veerman kwam tot een totaal van -10, wat uiteindelijk een 46ste plaats opleverde. Joost Luiten kwam op de slotdag niet verder dan een 74 en zakte weg naar de 58ste plaats (-7). Darius van Driel eindigde dit keer niet bovenenaan, maar helemaal onderaan het leaderboard (T74 op -3).

LIV Golf

De titel in LIV Golf Hong Kong ging naar Abraham Ancer. In een play-off wist hij Paul Casey en Cameron Smith van zich af te schudden. Casey kreeg nog wel een troostprijs: zijn team Crushers Golf Club won voor de twee keer op rij de teamwedstrijd.

De meeste aandacht ging dit weekend echter naar Anthony Kim, die na bijna twaalf jaar 'pensioen' weer met een golfclub in zijn hand stond. De 38-jarige Amerikaan begon vorige week behoorlijk roestig, en ook nu was het met een 76 en een 72 in de eerste twee ronden niet om over naar huis te schrijven.

Maar in de slotronde liet hij zien dat hij de bal af en toe nog aardig kan raken. Hij maakte zeven birdies en een bogey voor een 65 (-5). Vooral de putter was zijn vriend: hij maakte vandaag meer dan 45 meter aan putts, meer dan wie dan ook in het veld.

'Ik wist dat het eraan zat te komen', aldus Kim. 'Het is natuurlijk maar één ronde, maar ik ben blij met de vooruitgang die ik maak en hoop de komende weken meer vertrouwen op te bouwen.

Tour
  • GolfFile