Van der Vight wint Spaans Amateur

Ondanks een moeizame slotronde wist de Eindhovenaar beslag te leggen op de titel van de Copa S.M. el Rey 2024. Met -6 bleef hij iedereen voor.

van der vight

De 21-jarige topamateur komt met zijn zege in een fraai rijtje landgenoten dat door de jaren heen het sterk bezette toernooi op hun naam wisten te zetten. In 1997 was Maarten Lafeber de eerste Nederlander die in Spanje zegevierde, waarna Joost Luiten in 2005 de volgende Nederlander werd die er met de Spaanse titel vandoor ging. Daarna volgenden er nog drie: Reinier Saxton (2009), Jeroen Krietemeijer (2015) en tenslotte Koen Kouwenaar die in 2019 de laatste Nederlander was die het toernooi op zijn naam wist te zetten.

Tot nu toe dan, tot 3 maart 2024.

In een toernooi dat door weersomstandigheden werd aangepast - normaal wordt de tweede helft van het toernooi matchplay gespeeld, nu werd het een vierdaags strokeplaytoernooi - bewees Van der Vight nog maar eens dat hij een groot talent is. Na zich in de eerste twee rondes met een 68 en 69 naar de kop van het veld te hebben gespeeld, hield hij in het weekend vooral stand.

Na 54 holes deelde de Nederlander de eerste plaats met de Spanjaard Maseveu. Beide spelers hadden het moeilijk in de laatste ronde, maar de voorsprong op de rest van het veld was ruim genoeg en de Spanjaard had het met een 77 ruim het moeilijkst van de twee waardoor Van der Vight zich met een totaalscore van -6 na 72 holes winnaar van het Spaans Amateurkampioenshap mocht noemen

Tim van der Steen (T50) en Bob van der Voort (T54) haalden eveneens de cut maar moesten genoegen nemen met een plek in de staart van het klassement

De Copa S.M. La Reina, het Spaans Amateur voor vrouwen, werd wel in de traditionele spelvorm tot een einde gebracht. Lynn van der Sluijs en Rosanne Boere plaatsten zich als enige Nederlandse vrouwen voor het matchplaygedeelte van het toernooi, maar daarin waren beiden snel klaar. Boere legde het in de eerste vrouw tegen vrouw ontmoeting met 6&5 af tegen Laura Nepper, terwijl Van der Sluijs met 2&1 nipt ten onder ging tegen Anna Canado Espinal.

DP World Tour

Het weekend van het SDC Championship moest het doen zonder Nederlandse inbreng nadat Joost Luiten de cut vrijdag ruim had gemist en omdat het toernooi door logistieke keuzes van de tour ook niet werd uitgezonden zal de zege van de Amerikaan Jordan Gumberg waarschijnlijk geen plaats in het collectieve geheugen van de Nederlandse golffan krijgen.

Voor Gumberg zal het dat ongetwijfeld wel. De Amerikaan had tot nu toe geen vol speelrecht maar weet zijn toekomst op de DP World Tour ineens zeker nadat hij in de verlenging afrekende met de thuisspelende Robin Williams.

Williams, die het ook al goed deed in de twee voorgaande wedstrijden (3e en 11e) had de kans op de zege in eigen hand maar dwong zichzelf na een dubbele bogey op de voorlaatste hole tot een play-off en daarin legde hij het op de tweede gang langs de par 4 achttiende af en bleef hij met lege handen achter.

LIV Golf League

De rentree van Antony Kim is vooralsnog uitgelopen op een anti-climax. De Amerikaan die tien jaar van de radar verdwenen was, leek in niets op het fenomeen dat hij was voor hij verdween. Zonder wedstrijdritme, zonder lengte van de tee en zonder touch rond de greens, eindigde hij in het door Joaquin Niemann ruim gewonnen toernooi (nummers 2 Oosthuizen en Schwartzelf moesten met -13 vier slagen toegeven) roemloos en ruim op de laatste plaats: met +16 over drie dagen was hij maar liefst elf slagen slechter dan de nummer voorlaatst in Jeddah.

Alps Tour

Geen Nederlands succes op de Winter Series van de Alps Tour. In het New Giza Open moesten Vince van Veen (T12) en Bob Geurts (T23) genoegen nemen met een bijrol in het door de Italiaan Edoardo R Lipparelli gewonnen toernooi die daarmee na drie toernooien een ruime voorsprong heeft op de Order of Merit.

Tour
  • Golffile