Tourbaas verlaat post op spannend moment

Keith Pelley vertrekt na ruim acht jaar als baas van de DP World Tour. Zijn erfenis roept gemengde gevoelens op.

pelley

Zoals dat gaat bij een vertrek werden er vooral mooie woorden gesproken bij het bericht waarin het vertrek van Pelley werd aangekondigd.

De Canadees, die in 2015 de vierde baas van het Europese circuit werd sinds dit in 1972 werd opgericht, kreeg als opdracht mee om te innoveren, meer inkomsten te genereren en de tour toekomstbestendig te maken.

Het prijzengeld nam inderdaad toe, maar - zo merkten enkele spelers al eens op - dat moest wel over meer toernooien worden verdeeld waardoor er per saldo weinig groei was. Innoverende toernooien als de Shotclock Masters, Golfsixes en de Belgian Knockout waren geen lang leven beschoren en konden ook niet allemaal op even veel enthousiasme rekenen. En over een solide toekomst worden misschien wel de meeste vragen gesteld. Heeft Pelley de Tour niet teveel uitgeleverd aan de PGA Tour en hoe groot is het gevaar van LIV Golf zijn daarbij de meest prangende vragen. Zo zei een van de Nederlandse tourspelers nog onlangs dat het natuurlijk mooi is dat je nu een kaart voor de PGA Tour kan verdienen maar dat je het eigen circuit daar elk jaar zwakker mee maakt.

Het zijn tegelijkertijd vragen voor een ander moment. Onder Kelley's bewind bleken de Rolex Series, de Mixed events en G4D Tour blijvertjes, navigeerde hij het circuit kundig en naar eer en geweten door de coronapandemie en bond hij DP World langjarig aan het circuit.

'Toen ik in 2015 overkwam uit Canada was mijn doel om de tour te innoveren, het prijzengeld te laten groeien en een nieuw en jonger publiek te trekken. We hebben veel bereikt en daar ben ik iedereen ontzettend dankbaar voor. Ik ben blij en trots dat ik het stokje nu over kan dragen aan Guy die er, daar twijfel ik geen moment aan, er zeker voor gaat zorgen dat de Tour de komende jaren nog verder zal bloeien.'

Met 'Guy' doelde Pelley op zijn direct aangewezen opvolger Guy Kinnings die al sinds 2018 werkzaam is voor de Tour en dat al die jaren deed als plaatsvervangend Chief Executive Officer en eindverantwoordelijke voor de Ryder Cup.

'Het is een eer om vanaf april in zijn voetsporen te treden en ik neem deze verantwoordelijkheid graag op me. De komende drie maanden zullen we nog intensiever samenwerken dan we al deden om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.'

Kort na het aantreden als tweede man schreef Jan Kees van der Velden in zijn column het volgende over Kinnings:

Kinnings wordt nu de tweede man van de Europese Tour en dat roept meteen de vraag op of Pelley’s dagen als CEO zijn geteld. Kinnings is in tal van opzichten de meerdere van Pelley, de roeptoeter van de golfwereld. Keith Pelley ziet de toekomst van de Europese Tour in fun & games en video content, maar Guy Kinnings is iemand die heel goed weet dat een succesvolle business dicht bij zijn kernwaarden moet blijven: je kunt immers niet iets maken van wat niets is. Kinnings krijgt de Ryder Cup in zijn portefeuille en zijn taak zal in eerste instantie zijn om de editie van 2022 in het economisch zwakke Italië – zeker met populisten aan het bewind – te redden. Als er één man is die dat zou moeten kunnen, dan is het de Engelsman.

Dat gold voor zijn benoeming tot nummer twee, en nu, zes jaar later, ook voor zijn benoeming tot nieuwe nummer 1.

Tour
  • Golffile