Amerika moet ervoor knokken

Met 17,5-12,5 wonnen de Verenigde Staten voor de twaalfde keer de Presidents Cup, maar de Internationals verkochten hun huid duurder dan vooraf gedacht.

Amerika moet ervoor knokken

'This team is no joke', verdedigde Trevor Immelman 'zijn' Internationals na de wedstrijd. 'En ik ben er klaar mee dat er zo over ons gesproken wordt. We stonden vrijdagavond 8-2 achter en hebben een wedstrijd van gemaakt.'

Ferme taal, en niet onterecht, maar deze woorden konden niet verbloemen dat de Presidents Cup met een 12-1 score in het voordeel van Amerika (één keer was er een gelijk spel) al decennia lang een behoorlijk eenzijdig verhaal is.

De Zuid-Afrikaan had echter wel gelijk dat de Internationals zich afgelopen weekend knap terug in de wedstrijd vochten, zodat de afsluitende singles toch nog enige spanning opleverden. De zaterdagsessies werden met 5-3 gewonnen, zodat de achterstand op zondagochtend was teruggebracht tot vier punten (11-7)

Voor de Amerikaanse captain Davis Love III was dit voldoende reden om met zijn sterkste spelers uit de startblokken te komen. Met gemengd resultaat.

Justin Thomas moest in de openingswedstrijd zijn meerdere erkennen in Si Woo Kim, Scotty Scheffler verloor van Sebastián Muñoz, en Hideki Matsyama stelde een half punt veilig tegen Sam Burns. Het gaf de Internationals enige hoop, maar tot een stunt kwam het niet – daarvoor was het Amerikaanse team in de breedte te sterk.

De in bloedvorm verkerende Jordan Spieth won zijn vijfde wedstrijd en werd hiermee de zesde speler in de geschiedenis van de wedstrijd met een clean sweep. Vervolgens brachten Patrick Cantlay en Tony Finau Amerika op 14,5, waarna Xander Schauffele de eer had om het winnende punt binnen te brengen 'Het voelt goed om te winnen', aldus de matchwinner. 'Het werd toch nog een beetje spannend.'

En dat was een prima omschrijving van de veertiende Presidents Cup: een beetje spannend. Zie je het glas halfleeg, dan won Amerika voor de negende keer op rij en lag erg geen moment een andere uitslag op de loer. Ga je voor halfvol, dan verkochten de – door de afwezigheid van LIV-kanonnen gehavende – Internationals hun huid duur genoeg om er een vermakelijke wedstrijd van te maken.

Hopelijk is het glas tijdens de Ryder Cup minimaal driekwartvol.

Uitslagen