Internationals knokken zich terug

Met een 11-7 voorsprong en 12 singles te spelen, heeft Amerika nog steeds de beste papieren voor het in bezit houden van de Presidents Cup, maar na een knappe inhaalrace ligt het momentum bij de Internationals.

Internationals knokken terug

Aan het begin van de tweede dag keken de Internationals tegen een 8-2 achterstand aan, en een vernedering leek nauwelijks meer af te wenden. Maar machtplay blijft een apart spelletje.

Eerst werden de vier foursomes in de ochtend gedeeld. Dat veranderde natuurlijk niets aan de achterstand (10-4), maar na twee verloren sessies gaf de draw de gasten kennelijk weer enige hoop. In de daaropvolgende fourballs wisten de Internationals de Amerikanen namelijk eindelijk een keer te raken door met 3-1 te winnen.

Een hoofdrol was er op dag twee weggelegd voor zowel de veteraan als de Benjamin van de Internationals. Routinier Adam Scott had 's ochtends al zijn foursome met Hideki Matsuyma gewonnen (3&2), en trok die lijn in de fourball met Cam Davis indrukwekkend door (1 up).

'Ik heb er eigenlijk niet over nagedacht of dit mijn laatste optreden in de Presidents Cup is', aldus de 42-jarige Australiƫr. 'Ik speel lekker en zou nog wel een paar jaar willen volhouden. Ik ben blij dat het team morgen een kans heeft, want het was hard werken.'

De hoofdrol was echter weggelegd voor Tom Kim. Met zijn geweldige spel en aanstekelijke enthousiasme is de 20-jarige Zuid-Koreaan een publiekslieveling geworden. Hij meldt zich met een grote glimlach op de eerste tee en spoort het Amerikaanse publiek aan om zo veel mogelijk lawaai te maken. Daar maak je vrienden mee. 'Ik probeer het team energie te geven', aldus de rookie. 'Dat is het minste wat ik kan doen.'

Dat hij nog veel meer kan, laat de geweldige ball striker al twee dagen zien. Op vrijdag leverde het geen punten op, maar zaterdagmorgen won hij met K.H. Lee van Scottie Scheffler en Sam burns (2&1), en 's middags herhaalde hij dit kunstje met Si Woo Kim tegen het Amerikaanse superduo Patrick Cantlay en Xander Schauffele (1 up).

De manier waarop hij zijn fourball won, deed denken aan 1989, toen Christy O'Connor op de Belfry met een magistraal ijzer-2 Europa de Ryder Cup bezorgde. Kim sloeg op de par-4 achttiende van Quail Hollow dezelfde club, van 220 meter tot op anderhalve meter van de hole.

'Ik wilde die putt meer dan ik ooit iets heb gewild', bekende Tom Kim na de wedstrijd. 'Ik was al aan het bedenken hoe ik het zou gaan vieren als hij viel.'

Elke golfleraar zal je vertellen dat je in golf nooit op de zaken vooruit moet lopen, maar gelukkig viel de steviger breaker inderdaad, waarna de jonge Korean een enorme brul ontsnapte. Partner Si Woo huppelde als een uitgelaten kind achter hem aan, terwijl het hele Internationale team de green op stormde en het punt te vieren.

Er moet vandaag nog heel wat gebeuren willen de Internationals de achterstand van 11-7 ombuigen in een overwinning, maar ze hebben in ieder geval een fighting chance om voor de tweede keer in de geschiedenis de Presidents Cup te winnen. Iets waar het lang niet naar uitzag.

Tom Kim speelt zijn single vandaag tegen een andere publieksfavoriet, Max Homa, waarmee een feestje in ieder geval gegarandeerd lijkt.

Live scoring

Tour
  • Golfsupport