Amerikanen knokken zich terug

Na de fourballs leidden de Internationals met 9-5, maar de Amerikanen wonnen drie van de vier foursomes en gaan met een 10-8 achterstand de singles in.
Amerikanen knokken zich terug

De Internationals proberen de Presidents Cup voor het eerst sinds 1998 te winnen en deden in de ochtend van dag drie een flinke stap in de goede richting met een overwinning in de fourballs (2,5-1,5), waarmee ze hun voorsprong wisten uit te breiden tot 9-5.

Alleen Justin Thomas en Rickie Fowler wisten de gastheren een punt af te snoepen.

Tiger Woods richtte zich voor het eerst op zijn taken als captain en speelde niet, maar hij moest machteloos toezien hoe Patrick Reed en Webb Simpson hun derde partij verloren – dit keer tegen C.T. Pan en Hideki Matsujama.

Reed wordt door de fans al drie dagen luidruchtig herinnerd aan zijn trucs in de bunker en liet zich één keer verleiden tot een reactie. Hij werd gestoord bij een putt, stapte af, holede de bal en maakte vervolgens een scheppende beweging met zijn putter.

Ook zijn caddie en zwager liet zich uit de tent lokken. Hij was de verbale verwensingen zo zat dat hij een toeschouwer een duw gaf. 'Ik was er klaar mee', legde Kessler Karain uit. 'Ik heb hem een zet gegeven en wat terug gescholden en dat was het.'

Daar dacht niet iedereen zo over. Karain is morgen niet welkom op de baan en de tas van Reed wordt gedragen door zijn swingcoach Kevin Kirk.

Woods besloot Reed de middag vrij te geven.

In de foursomes maakten de Amerikanen er weer en wedstrijd van. Ze wonnen drie van de vier middagpartijen en brachten de achterstand terug tot twee punten. Met nog twaalf singles te spelen hebben ze dus nog alle kans om de Presidents Cup voor de elfde keer in dertien edities te winnen (één keer werd het gelijk).

Het verschil had zelfs maar één punt kunnen zijn als Rickie Fowler en Justin Thomas hun 5-up voorsprong niet hadden verspeeld en Abraham Ancer en Marc Leishman niet een half punt hadden gegund.

Ook Tony Finau en Matt Kuchar wisten een 2-up voorsprong met nog vijf holes te gaan niet om te zetten in een vol punt en lieten Byeong Hun An en Joaquin Niemann langszij komen.

De dertiende Presidents Cup is nog en wedstrijd, maar had de in topvorm verkerende Woods zichzelf toch niet moeten opstellen?

'Je doet wat het beste is voor het team. Ik maak me klaar voor de singles', was zijn antwoord.

Maar hebben de vice-presidents niet geprobeerd je over te halen?

'Ja', gaf de playing-captain toe. 'Ik heb mezelf zelfs van gedachten proberen te veranderen, maar het is wat het is.'

Ernie Els was ook verbaasd dat Woods niet speelde, maar hij zal er niet rauwig om zijn geweest. Zijn team begint met twee slagen voorsprong aan de slotdag en heeft voor het eerst in twee decennia zicht op een overwinning.

Leaderboard

Laatste nieuws