Toch weer de Amerikanen

Ze liepen drie dagen achter de feiten aan, maar in de singles trokken de Amerikanen toch weer de Presidents Cup naar zich toe. Met 16-14 wonnen ze voor de 11de keer in 13 edities.

Toch weer de Amerikanen

De statistieken van een kwart eeuw Presidents Cup laten een verplettende overmacht van de Amerikanen zien in de tweejaarlijkse strijd tegen 'de rest van de wereld zonder Europa', maar de editie van 2019 gaat de boeken in als een echte wedstrijd.

De Internationals deelden donderdag de eerste klap uit door de fourballs met 3-1 te winnen en in de sessies daarna leek Amerika een paar keer klaar voor de genadeklap. Die bleef echter uit.

Een 3-1 overwinning in de vierde sessie van zaterdagmiddag gaf de gasten weer hoop en in de singles lieten de Amerikanen zien waarom ze op de wereldranglijst zo veel hoger genoteerd staan.

Tiger Woods beet het spits af tegen Abraham Ancer. De Mexicaan had zich met 3,5 punt uit vier wedstrijden opgewerkt tot de troefkaart van de Internationals, maar hij moest met 3&2 zijn meerdere erkennen in de 15-voudige Majorwinnaar.

En de troepen volgden het goede voorbeeld van hun captain. Ze haalden in de singles 8 van de beschikbare 12 punten binnen, met Matt Kuchar als de speler die het lot van de Internationals bezegelde.

'We hebben het samen gedaan', aldus een tot tranen geroerde Woods. De jongste playing captain ooit wist alle drie zijn partijen te winnen, maar benadrukte dat het een 'team effort' was.

'De jongens speelden geweldig, de vice-captains waren er voor alle details... ik had het niet zonder hen kunnen doen.'

De Internationals hadden op de slotdag zeker kansen, maar het kwartje viel volgens captain Ernie Els net niet hun kant op.

Zo was Matsuyama na tien holes 4-up tegen Tony Finau, maar moest hij genoegen nemen met een half punt. En ook Louis Oosthuizen kon een 3-up voorsprong tegen Matt Kuchar niet omzetten in winst.

'De Amerikanen speelden geweldige en maakten de putts toen het moest. Maar we komen dichterbij.'

Daar was Adam Scott het mee eens: 'Ik ben optimistisch over de toekomst en kan niet wachten tot de volgende editie. Maar op dit moment is het vooral heel teleurstellend.'

Intussen vierden de Amerikanen hun feestje.

Leaderboard