Regels: hulpmiddelen

Mag je tijdens je ronde een oplijnstick of de statistieken van je gps-horloge gebruiken? Een opfriscursus van de regels.

Regels: hulpmiddelen

Op de driving range stop ik regelmatig een handdoek onder mijn oksel, die ik daar tijdens de swing probeer te houden. Mag ik dat ook in de baan doen?
Dat is inderdaad een prima oefening om de connectie tussen je armen en je bovenlichaam te verbeteren, maar regel 4.3a zegt dat 'een speler tijdens een ronde zijn uitrusting niet op een ongebruikelijke manier mag gebruiken bij het doen van een slag'. Je mag dus bijvoorbeeld geen club op de grond leggen om je oplijnen te checken en ook die handdoek hoort niet onder je armen. Als je deze oefening tijdens een ronde echt wilt gebruiken, kun je wel de mouw van je polo onder je oksel klemmen.

Ik heb geen gps-horloge, dus kijk ik tijdens mijn ronde op mijn telefoon voor de afstanden. Mag ik dan ook mijn statistieken analyseren?
Je mag elk soort afstandsmeter gebruiken (zoals een laser, gps-syteem of app), maar informatie over je clubkeuze of over afstanden waarbij rekening wordt gehouden hoogteverschillen of wind zijn verboden. Het bijhouden van statistieken kan heel leerzaam zijn, maar de regels verbieden het analyseren van alle informatie die niet vóór de start van je ronde is verkregen. Je kunt het weerbericht dus wel voor je ronde checken en ook swingtips van je leraar die je hebt opgeschreven mag je gewoon raadplegen.

Een out-of-bounds-markering mag je niet verplaatsen, ook niet tijdelijk, maar hoe zit dat dan met rode en gele palen?
Witte palen zijn een vast obstakel, terwijl een hindernis wordt gezien als een los obstakel. Daarom mag je gele en rode paaltjes zonder straf verwijderen als ze je swing of stand belemmeren. Als je bal hierbij beweegt, mag je 'm zonder straf terugplaatsen op de originele plek.

World
  • Golfsupport