Regels: bewogen bal

Wat zijn ook alweer de regels als een bal door jouw toedoen beweegt? Een korte opfriscursus van Regel 9.4b.

Regels: bewogen bal

We hebben allemaal geleerd dat je een strafslag krijgt als je de bal laat bewegen zonder dat je een slag maakt – zelfs als het per ongeluk ging. Mede dankzij een aantal incidenten op de tour is deze Regel echter een aantal jaar geleden aangepast, zodat je geen straf krijgt in de volgende vier gevallen.

1. Als je de bal per ongeluk beweegt als je 'm zoekt of identificeert (Regel 7.4)
2. Als je de bal per ongeluk beweegt op de green (Regel 13.1d), hoe dit ook gebeurt.
3. Als je de bal per ongeluk beweegt, behalve op de green, bij toepassing van een regel – bijvoorbeeld als je een proefswing maakt om te kijken of je ergens last van hebt.
4. Als je de bal oppakt of beweegt bij toepassing van een regel die toestaat/vereist dat je de bal opneemt en op zijn oorspronkelijke plek terug plaatst, of 'm opnieuw ergens anders dropt/plaatst.

In al deze situaties geldt dat het essentieel is dat je de bal terug plaats op de plek waar hij lag voordat hij bewoog. Anders krijg je alsnog een strafslag voor het spelen van de bal van de verkeerde plaats. De nieuwe regel is een stuk eerlijker dan de oude, omdat je geen straf krijgt als je niet de intentie hebt om voordeel te verkrijgen.

World
  • Golfsupport