Regels: vrije drop

Elke editie van Golfers Magazine neemt voormalig tourreferee Ingeborg 'Pluis' Slikker je neem in de wereld van de golfregels.

Een regelmatig terugkomende vraag is: als mijn bal in de rough bij een konijnengat of sprinkler ligt waar ik last van heb, mag ik dan een vrije drop nemen en daarmee op de fairway uitkomen? Het antwoord luidt: ja, dat mag.

Allereerst: wanneer krijg je een vrije drop? Niet als de bal door andere omstandigheden dan een abnormale baanomstandigheid of een vast obstakel eigenlijk onspeelbaar ligt. De vraag is altijd: wat had ik gedaan als dat konijnengat, dat verharde pad of dat schuilhutje er niet was geweest? Had ik de bal dan gespeeld? Of had ik hem gedropt omdat hij onspeelbaar lag? Zou je de bal hebben kunnen spelen zonder te droppen, dan krijg je de gratis drop volgens Regel 16.1.

Die drop kan heel gunstig maar ook heel ongunstig uitpakken. Dus voordat je je bal opraapt, moet je goed kijken waar je uitkomt met je drop. Bepaal het dichtstbijzijnde punt waar je geen last meer hebt van hetgeen je wilt ontwijken. Kijk dan of je er door je nieuwe uitgangspositie beter of slechter van wordt. In het eerste geval altijd droppen, in het tweede geval is het niet verstandig. Heb je je bal al opgeraapt en blijkt dan pas dat je mogelijkheden heel slecht zijn? Dan heb je twee keuzes: toch droppen volgens Regel 16.1 of de bal terugplaatsen waar hij lag. Dat laatste is dan wel met een strafslag.

Een mooi voorbeeld van een speler die er veel op vooruitging, deed zich voor op de PGA Tour: Billy Horschel lag in extreem dik gras vlak naast de green. Ik zou met zo’n ligging niet veel kunnen. Maar eigenwijs als ik ben, zou ik hem ook niet onspeelbaar verklaren. Billy kon er wel iets mee, maar de kans dat zijn bal dicht bij de hole of zelfs op de green zou eindigen, was niet groot. Wat wil het geluk? Billy zou bij de slag die hij normaal zou doen met een voet op een sprinkler staan. Hij haalt er een referee bij en die geeft hem een vrije drop. Het dichtstbijzijnde punt waar Billy geen last meer had van de sprinkler was vlak naast de green. Nog een stoklengte en hij kwam op een goed stukje gras uit. Zo goed dat hij zelfs zijn putter uit de tas haalde. Hij holede de putt en begon de laatste ronde op de gedeelde eerste plaats. Hoe anders had dat kunnen zijn als die sprinkler er niet was geweest!

Laatste nieuws