Perez en Wallace op pole position

Na een winderige derde dag van het Dutch Open zijn de kaarten geschud voor de finale. Victor Perez en Matt Wallace leiden het veld.

Perez en Wallace op pole position

Ook vorig jaar waren de spelers al zeer te spreken over Bernardus, al was de inland links van de hand van Kyle Phillips met een winnende score van -23 toen nog behoorlijk vriendelijk voor de spelers. Dat is dit jaar wel anders. De wind en de harde ondergrond vragen het uiterste van de spelers en op driekwart van het toernooi is -10 de leidende score.

Als je niet je beste spel hebt kan een Bernardus in deze condities je mentaal bijna knakken – zoals vandaag bij Joost Luiten en Lars van Meijel gebeurde – maar de beste spelers van de DP World Tour houden wel van een uitdaging en zijn nog steeds zeer te spreken over de baan.

'De wind is lastig en de vlaggen stonden vandaag moeilijk, maar dat dwingt je om slim te spelen', aldus Thomas Pieters die met een 73 (+1) net uit de top twintig zakte. 'Het is uitdagend, maar niet té moeilijk. Ik vind het leuk. Vorig jaar speelde de baan zonder wind relatief makkelijk, maar ik vind dit een stuk leuker.'

In totaal wisten vandaag 21 van de 65 spelers onder par te scoren. Met een 68 (-4) deden David Law, Sebastian Soderberg en Scott Hend de beste zaken. De laatste twee hebben op -9 zelfs maar een slag achterstand op het leidende duo en doen dus nog volop mee voor de hoofdprijs. Dat scenario zou voor Scott Hend bijna absurd zijn: het hele jaar geen cut halen en dan bij de eerste keer dat dit wél lukt meteen winnen... het zal vanavond vast een paar keer door zijn hoofd spoken.

Overnight leader Ricardo Gouveia wist vandaag niet onder par te duiken, maar met een 74 hield de Portugees de boel goed genoeg bij elkaar om morgen nog volop in de race te zijn. Zijn achterstand bedraagt slecht twee slagen, even groot als die van Adrian Meronk (72) en Alexander Björk (70).

De beste papieren om het 102de Dutch Open te winnen zijn echter voor Victor Perez (69) en Matt Wallace (70). De Fransman leek de slotdag als solo-leider te beginnen, maar met een birdie op de slothole wurmde de Engelsman zich alsnog naast hem op -10.

'Dit is precies wat ik vandaag wilde', aldus Wallace. 'Niet te veel slagen weggeven en proberen wat dichter bij de leiders te komen. Ik ben tevreden met mijn spel van de laatste dagen en moet mogen proberen hetzelfde te doen.'

Met vier titels op de Europese Tour is Wallace de meest ervaren 'winnaar' in de kopgroep, maar met vijftien spelers – en dertien nationaliteiten – binnen vijf slagen blijft het gissen wie er morgen met de bokaal in handen staat. Extra motivatie is dat beste drie spelers in de top tien die zich nog niet voor The Open hebben geplaatst, een ticket naar St Andrews kunnen boeken.

Tour
  • Golfsupport