Luiten laat zich zien, Perez wint

Het Abu Dhabi HSBC Championship was uiteindelijk een prooi voor de Fransman Victor Perez, maar Joost Luiten liet met een slotronde in 66 slagen zien dat hij op de weg terug is.

Luiten laat zich zien, Perez wint

Luiten begon de slotdag op een 48ste plaats en leek na een 73, 69 en 71 op weg naar een kleurloze notering in de middenmoot, maar als we één ding van de Bleiswijker kunnen zeggen, dan is het dat hij altijd blijft knokken. Dat betaalde zich uit op zijn vierde omgang op Yas Links.

Voor de turn maakte hij vier birdies, waaronder een extreem lange putt van buiten de green op de par-4 negende. Op tien moest hij voor het eerst een slag teruggeven, maar daar stonden weer birdies op elf, dertien en zeventien tegenover. Met een ronde zes onder par (66) won Luiten twintig plaatsen op het leaderboard, en eindigde hij 28ste (-9). Een resultaat dat vertrouwen geeft voor de toekomst.

De andere Nederlander die het weekend haalde, Darius van Driel, kwam op de slotdag niet verder dan een ronde level par (72), waarmee hij – op een dag dat er goed gescoord werd – wegzakte naar de 56ste plaats (-4).

De winst in Abu Dhabi ging naar Viktor Perez, die vorig jaar mei nog de beste was in het Dutch Open op Bernardus. De drievoudig winnaar op de DP World Tour wist een grote groep concurrenten op afstand te houden, en mocht in tranen de grootste cheque van zijn carrière in ontvangst nemen: ruim 1,4 miljoen euro, omdat het Abu Dhabi HSBC Championship onderdeel uitmaakt van Rolex Series-toernooi.

'Het was geen heel moeilijke bunkerslag, want het was downhill naar de hole, vlak rond de cup en wind tegen. Ik probeerde de bal de hele afstand te laten vliegen, en als ik 'm wat vet zou raken, zou hij misschien nog naar de hole rollen. Ik raakte hem eerlijk gezegd wat dun, en hij spinde terug en viel... waarschijnlijk de mooiste bal die ik ooit heb geslagen.'

Met een 66 kwam Perez uit op -18, een slag minder dan Lee en Sebastian Söderberg, en twee slagen voor de 51-jarige Padraig Harrington. Daarachter volgden potentiële Ryder Cup-kandidaten als Alex Noren, Francesco Molinari en Tyrrell Hatton.

Leaderboard

Tour
  • Golfsupport