Off-day Nederlanders

Met ronden ruim boven par leverden zowel Joost Luiten als Lars van Meijel tientallen plaatsen in op dag drie van het Dutch Open.

Off-day Nederlanders

De wind woei vandaag uit een andere hoek dan de eerste twee dagen, waardoor de spelers op Bernardus hem niet meer recht mee of tegen hadden, maar meer van opzij. Altijd lastig die cross wind en dat zag je terug in de scores. Ook de twee overgebleven Nederlanders in het veld moesten hun meerdere erkennen in de baan.

Lars van Meijel maakte op de lastige eerste negen drie bogeys, en leverde vlak na de turn zelfs twee slagen in met een double bogey op hole tien. Op de twee par-5's van de back nine wist de long hitter wel een slag te winnen, maar die werden geneutraliseerd door nieuwe bogeys op zestien en zeventien. Met een 55 (+5) leverde Van Meijel ruim twintig plaatsen in en op +2 voor het toernooi valt hij uit de top vijftig.

'Het was gewoon slecht', zuchtte hij na afloop. 'De wind kwam inderdaad iets meer uit het Noorden, maar ik had vooral last om de fairway en greens te vinden, die me harder en sneller leken dan de eerste twee dagen. Dan blijf je vechten en probeer je geduldig te blijven, maar dit was het kennelijk. Teleurstellend.'

Joost Luiten had het zo mogelijk nog moeilijker. De tweevoudige winnaar van het Dutch Open had een dramatische eerste negen met maar liefst vijf bogeys. Nergens wist hij een slag te winnen. Op weg naar het clubhuis wist Luiten wel twee slagen te winnen, maar er waren wederom twee bogyes en zelfs een double bogey, zodat de teller uiteindelijk pas stopte na 79 slagen (+7) – een evenaring van zijn slechtste ronde van het jaar.

Hiermee tuimelde de ervaren Bleiswijker – de op donderdag nog vriend en vijand verbaasde door met een 65 de leiding te nemen – zo'n veertig plaatsen naar beneden op het leaderboard. Hij begint de slotronde morgen rond de zestigste plaats op +3.

'Dit zijn dagen dat je denkt: ik stop ermee, was ik maar gaan studeren en nooit profgolfer geworden', verzuchtte Luiten na de lijdensweg. 'Ik schaam me kapot. Het leek wel alsof ik voor het eerst een bal sloeg. Dit doet pijn en is mentaal loodzwaar. Ik heb nauwelijks een goede bal geslagen, en deed ik dat wel, dan viel het verkeerd. Het was helemaal niks. Het kan natuurlijk niet, maar het liefst was ik na negen holes van de baan gelopen of morgen niet meer teruggekomen.'

Gevraagd naar het grote verschil met de 65 van donderdag haalt hij zijn schouders op. 'Ik ben dingen aan het veranderen en dat weet je dat het soms lastig is, maar het verschil is nu veel te groot. Ik heb op dit moment geen B-game. Het is alles of niets, en de laatste tijd is het vaker het laatste. En dat is zwaar. Héél zwaar.'

Tour
  • Golfsupport