Negen birdies op rij voor Wallace

Matt Wallace maakte op dag drie van het Tour Championship op elke hole van de tweede negen een birdie. Met een 60 katapulteerde hij zichzelf naar de kop van het veld. Joost Luiten dook ook onder par, maar schoot er weinig mee op.

Negen birdies op rij voor Wallace

Soms is het leuk om de professionals birdies te zien maken, moeten ze op het Jumeirah Golf Estates gedacht hebben. De Earth Course was zacht door de regen en liet zich met een flink aantal goed bereikbare vlaggen gewillig afbreken door de beste golfers van de DP World Tour. Dat er mocht worden geplaatst, scheelde ook. Moving day dus.

Met een 65 (-7) speelde Rory McIlroy – die al weet dat hij de Order of Merit van dit seizoen gaat winnen – zich de top twintig in, terwijl Jon Rahm zich met een 76 (-5) zelfs in de top tien meldde.

Het regende scores van zes, zeven en zelfs acht slagen onder par, maar ze vielen in het niet bij de show die Matt Wallace opvoerde. De Engelsman begon bescheiden met drie birdies op zijn eerste negen, om na de turn volledig los te gaan. Negen keer achter elkaar verscheen er een rood rondje om zijn score. Negen birdies op rij, waarmee hij de back nine afraffelde in slechts 27 slagen.

'Ik speelde geweldig', trapte Wallace na zijn ronde een open deur in. 'Ik heb mijn uiterste best gedaan om me terug in het toernooi te spelen... dat is wel aardig gelukt. Dat er een 59 in zat, had ik niet eens door. Eigenlijk baal ik daar wel een beetje van, het was een geweldige kans.'

Wallace mocht uiteindelijk al stoppen met tellen na 60 slagen (-12), zijn laagste score op de tour ooit. Hij steeg twintig plaatsen op het leaderboard en zag zijn naam op -16 ineens terug bovenaan het leaderboard. In de Race to Dubai steeg hij van de 48ste naar de 4de plaats, waarmee hij virtueel een kaart voor de PGA Tour in zijn achterzak heeft. Het kan snel gaan.

Zelfs Tommy Fleetwood en Viktor Hovland – beiden op moving day toch goed voor een alleszins respectabele 66 (-6) – moesten toezien hoe de ontketende Wallace 'erop en erover' ging. Ze volgen op driekwart van de wedstrijd op één slag en doen dus nog volop mee voor de laatste titel van het seizoen.

Joost Luiten wist zich na een 77 en een 72 opnieuw te verbeteren met een 69 (-3), maar die score viel een beetje in het niet met het geweld om hem heen. Uiteindelijk won hij er slechts één plaats mee, zodat hij met nog achttien holes te spelen 47ste staat in het veld van vijftig spelers.

Tour
  • Pro Shots