Baantip: Budersand Sylt

Zelden moesten we zo ver 'the middle of nowhere' in om een golfbaan te spelen, maar de beloning was ernaar. Tussen Duitsland en Denemarken ligt een heerlijke links verstopt.

Baantip: Budersand Sylt

Als je ergens je best voor moet doen, is de beloning vaak het mooist. Dat geldt zeker voor een rondje golf op Budersand Sylt, een linksbaan op het zuidelijkste puntje van het langgerekte Duitse waddeneiland Sylt.

Om er met de auto te komen, moet je omrijden via Denemarken en op het noordelijk gelegen eiland Rømø een veerboot nemen, maar spectaculairder is de treinreis die je van het vasteland via een smalle dam naar het eiland voert, met aan beide kanten water zo ver het oog reikt.

De golfbaan uit 2008 is minstens zo indrukwekkend. Aan drie kanten word je omringd door de zee, waardoor wind bijna altijd een rol speelt en alleen de natuurlijke duinen op sommige plekken enige bescherming bieden tegen de elementen.

Aan niets zie je dat dit pas het eerste project was van de onbekend, lokale architect Rolf Stephan Hansen. Hij toverde de voormalige legerbasis om tot een paradijs voor linksliefhebbers, dat er als sinds mensenheugenis lijkt te liggen.

Hij stunt niet met opvallende signature holes, drive-bare par-4's of andere moderne trucs, maar laat de achttien holes natuurlijk hun weg zoeken op het spectaculaire stuk land tussen de Noordzee en de Waddenzee.

Het feit dat Budersand Sylt in the middle of nowhere ligt, maakt de aantrekkingskracht alleen maar groter. Als je honderd euro in je portemonnee hebt en niet bang bent om wat kilometers te maken, is dit een onvergetelijke trip.