Baantip: The Island

Waarom The Island vaak wordt vergeten in de lijstjes van grote banen in het Verenigd Koninkrijk is ons een raadsel. Ben je in de buurt van Dublin? Zet deze ruige Ierse links op je lijst.

Baantip: The Island

Zoals de naam al doet vermoeden, lag deze links vroeger op een eiland en moest je met de boot om er een rondje te spelen. Was je klaar, dan hing je een rood-witte schijf aan het clubhuis, zodat de veerman wist dat hij je weer kon ophalen. Uiteindelijk ontstond er een verbinding met het vasteland, maar nog steeds ligt het smalle schiereiland geïsoleerd tussen de Ierse zee en de baai van het Malahide natuurreservaat.

Misschien wordt The Island daarom vaak 'vergeten' in banenlijstjes en op golftrips. Onterecht, want dit ontwerp uit 1906 hoort tot het beste wat Ierland qua golf te bieden heeft. Van het vliegveld naar de eerste tee is het nauwelijks twintig minuten rijden, maar je waant je in een andere wereld. Je speelt tussen en over de hoogste duinen van de regio, wat behoorlijk intimiderend kan zijn – helemaal als de wind zich met het spel bemoeit.

Vanaf de eerste hole grijpt The Island je bij de lurven. De dogleg eist een goede drive tussen twee enorme duinen door, waarna je scherp rechtsaf moet richting een kleine, bijna verstopte green. Het zet de toon voor een indrukwekkende eerste negen, die uiteindelijk slechts voorspel blijkt.

Na de turn schakelt The Island namelijk moeiteloos twee versnellingen door. Je krijgt een onmogelijke par-3 naar de uiterste hoek van het eiland om je oren, gevolgd door een par-4 met de smalste fairway van Ierland, met rechts water en links 'ballenvretend' helmgras. Dit was lang de eerste hole van de baan, maar we kunnen ons voorstellen dat mensen toen al na een paar drives gedesillusioneerd het clubhuis weer opzochten.

Hou vol en je wordt beloond met het ene na het andere hoogtepunt. De uitdaging, de rust, de uitzichten, het onderhoud, de historie... ze maken een ronde op The Island tot een onvergetelijke herinnering.