Cobra putter uit de 3D-printer

De King Supersport-35 putter is voorzien van een clubblad met aflopende loft, terwijl de rest van het clubhoofd is gemaakt in een 3D-metaalprinter.

Cobra putter uit de 3D-printer

Cobra is nooit bang geweest om voor de fanfare uit te lopen en nieuwe technologieën in zijn clubs te gebruiken. Voor de King Supersport-35 putter werd twee jaar samengewerkt met printergigant HP en metaalspecialist Parmatech, terwijl de face-insert met Descending Loft Technologie (DLT) werd ontwikkeld door SIK Golf.

Driedimensionaal printen biedt niet alleen meer ontwerpmogelijkheden, het gaat ook veel sneller dan normale productietechnieken, waardoor er meer prototypes konden worden gemaakt en getest. Cobra en HP begonnen begin 2019 met het project en een jaar later waren al vijfendertig modellen uit de metaalprinter gerold.

De body komt volledig uit een 3D-metaalprinter.

Daar is er één van overgebleven: een oversized blade van 316 roestvrijstaal. Door de precisie van het printproces hoeft het eindproduct nauwelijks te worden bijgewerkt. Het materiaal hoeft na het printen alleen te worden verhit om de metaaldeeltjes goed aan elkaar te laten klitten.

Door extreem veel gewicht aan de zijkanten is de oversized blade zeer stabiel.

Door metaal te printen is een veel complexer design mogelijk dan bij normale giet- of smeedtechnieken. Dat zie je vooral terug in de ingewikkelde roosterstructuur aan de binnenkant. Die maakt het mogelijk om veel meer gewicht aan de zijkanten te plaatsen (zonder dat er hoeft te worden gewerkt met gewichten), wat resulteert in zeer veel stabiliteit voor een bladeputter (hoog MOI).

De ingewikkelde roosterstructuur binnenin de putter is niet te maken met conventionele giet- of smeedtechnieken.

De King Supersport-35 heeft een klassieke plumber neck hosel met 35º toe-hang, waardoor hij het best past bij puttingstrokes met een bescheiden boog.

Ook het clubblad is bijzonder. Het heeft van boven naar beneden vier verschillende lofts (4º, 3º, 2º en 1º), die ervoor moeten zorgen dat de bal altijd de juiste 'vertrekcondities' heeft – of je nu een steile stroke hebt waarbij het clubblad meer van boven komt of juist een vlakke die voor een opgaande invalshoek zorgt.

Het aluminium clubblad heeft vier verschillende lofts voor een consistente vertrekhoek van de bal, ongeacht je stroke.

Deze Descending Loft Technologie is ontwikkeld door SIK Golf, in samenwerking met Bryson DeChambeau die al jaren met deze putter speelt en beide partijen bij elkaar heeft gebracht.

SIK Golf gebruikt deze technologie in putters met volledig stalen clubhoofden, maar bij de Supersport-35 is gekozen voor een aluminium face-insert. Dit spaart gewicht (dat weer aan de zijkanten is geplaatst om de stabiliteit te bevorderen) en zorgt voor een wat zachter gevoel dan bij een traditionele SIK putter.

Bryson DeChambeau speelt al jaren met SIK putters en kan naar eigen zeggen niet wachten om deze Cobra/SIK-combi in zijn tas te stoppen.

De King Supersport-35 komt eind deze week op de markt in een gelimiteerde oplage van een paar honderd exemplaren. Hij is alleen rechtshandig beschikbaar met 34 en 35 inch shaft en Lamkin Sinkfit Smart Grip met Cobra Connect Powered by Arccos.

Als het goed is brengt Cobra volgend jaar andere 3D geprinte putters op de markt met een lager prijspunt.

Prijs: € 399

www.cobragolf.com