Wat is de juiste putter voor jouw stroke?

Voor een driver of een set ijzers laten de meeste golfers zich tegenwoordig (gelukkig) fitten, maar een putter wordt nog vaak op het uiterlijk uitgezocht. Fout.

Wat is de juiste putter voor jouw stroke?

Je krijgt alleen consistente resultaten op de green als een putter is afgestemd op jouw swing. Investeer dus in een fittingsessie. Het is het waard, want een putter gaat meestal langer mee dan elke andere club in de tas. Let bij de aanschaf op het volgende:

Lengte – De lengte van de shaft heeft invloed op de positie van je ogen bij het adresseren en is hiermee essentieel om goed op te lijnen. Veel golfers spelen met een te lange putter omdat ze hem grippen als een ijzer/wood (in hun vingers). Een putter ligt in de leeflijn van je hand.

Oplijnhulpmiddel – Wat is je dominante oog? Zet je het clubblad loodrecht op het doel of focus je op de lijn op de putter? Is er een trend waarbij je vaak te veel links of rechts oplijnt? Zoek samen met een fitter uit welk oplijnhulpmiddel voor jou het meest consistent werkt.

Clubhoofd – Een grote mallet geeft meer consistentie bij snelheid. Weet je de bal altijd op de sweetspot te raken, dan kun je een blade overwegen. Die geeft directer feedback over impact. Het zwaartepunt van een blade ligt verder naar voren dan bij een mallet, wat gevolgen heeft voor de stabiliteit (MOI) van de putter, de rotatie van het clubhoofd en de rol van de bal.

Face balanced/toe hang – Bij een consistente stroke kun je hiernaar kijken. Mis je vaker rechts op de startlijn, overweeg dan een putter met meer toe hang: het gewicht in de teen helpt om het clubblad te sluiten tijdens impact. Zit je vaak te veel links, denk dan aan minder toe hang of een face balanced putter.

Uiterlijk – Sommige spelers vinden uiterlijk heel belangrijk, terwijl voor andere alleen de prestaties tellen. Maar je gebruikt de putter vaak, dus prettig voor het oog en in de hand is wel een pre. Looks, gevoel en geluid kunnen zelfvertrouwen geven en dat is een machtig wapen op de green.

Shaft – Het belangrijkste aan de shaft is dat hij de juiste lengte heeft, maar ook gewicht, balans en stijfheid beïnvloeden de dynamiek van de putter. Die verschillen kun je echt voelen, dus test wat je een fijne combinatie vindt. De balans van moderne lichtgewicht shafts maakt het makkelijker om het clubhoofd te controleren, wat zorgt voor meer consistentie en een beter gevoel.

Grip – Blades krijgen in de fabriek vaak een slanke grip mee, wat meer gevoel en feedback geeft. High MOI-putters hebben dikwijls een dikkere grip, omdat je dan meer de ‘grote spieren’ gebruikt. De vraag is: hoe houd jij je handen 'rustig'? Je hebt daar natuurlijk niet per se een oversized grip voor nodig.

Equipment
  • Ronald Speijer