Getest: TaylorMade Spider Tour V

Al meer dan decennium maakt de opvallend Spider van TaylorMade furore op de tour. De nieuwe lichting heeft qua uiterlijk een flinke upgrade gekregen, maar zijn ze net zo stabiel als het origineel? Een test.

Getest: TaylorMade Spider Tour V

TaylorMade zegt: 'De Spider Tour Series heeft het bekende hoge traagheidsmoment (MOI) dat we van dit beroemde design gewend zijn en dat zorgt ervoor dat de putter heel stabiel blijft als je de bal naast de sweetspot raakt. Zo blijven lijn en snelheid op peil.

Die vergevingsgezindheid wordt bereikt door het gebruik van meerdere materialen, waaronder een nieuw frame van staal met zeer dunne wanden. Het zwaartepunt ligt bij de vijf modellen steeds op een net iets andere plaats, wat ze geschikt maakt voor verschillende putting strokes: recht of met een sterke of iets minder sterke boog.

Het clubblad heeft een Pure Roll-insert van aluminium en Surlyn®, een polymeer dat ook wordt gebruikt voor de cover van golfballen en dat een zacht gevoel geeft. Hierin zijn – in een hoek van 45º – groeven gemaakt die ervoor zorgen dat de bal na impact sneller gaat rollen en dus beter zijn lijn houdt.

Achter het clubblad zit dempend materiaal dat je ook vindt in de Stealth-afstandsijzers en dat zorgt voor een solide gevoel en geluid.'

Prijs: € 399

Golfers Magazine zegt: 'De Spider Tour is een van de meest herkenbare putters aller tijden, waarmee tientallen toernooien zijn gewonnen. Niets dan lof voor de prestaties, maar wij vonden het design altijd net te veel lijken op Starship Enterprise. Gelukkig kun je bij de nieuwe lijn ook kiezen voor meer esthetisch verantwoorde designs.

De Tour V is een prachtige gestroomlijnde mallet, die met zijn luxe grijze finish, contrasterende oplijnstreep en zwarte KBS-shaft prachtig achter de bal staat. Je hoeft 'm in de set-up niet te manipuleren, want hij staat direct loodrecht op het doel. Zo hoort het.

De balans tijdens de stroke is heel natuurlijk en de insert geeft een solide gevoel en geluid, wat niet verandert bij lange of korte putts. Prettig.

Dankzij de 'vleugels' komt het MOI van de Tour V nog steeds op 4.900 uit, wat de putter zeer vergevingsgezind maakt. Dat merk je als je de sweetspot mist: je verliest nauwelijks snelheid en de putt heeft nog steeds een kans om te vallen.

Een moderne remake met de klassieke Spider-stabiliteit.'