Wedges: trends en speelbaarheid

Is de scherpte er bij de groeven van jouw wedges wel een beetje af? Dan is dit een perfect moment om op zoek te gaan naar nieuw gereedschap voor je korte spel, want ze zijn gebruiksvriendelijker dan ooit.
Wedges steeds gebruiksvriendelijker

Bij het ontwerpen van wedges luisterden de producenten altijd naar hun tourspelers. Het gevolg was dat een handvol topgolfers precies kreeg wat ze wilden, terwijl talloze amateurs aan de slag moesten met wedges die eigenlijk helemaal niet voor hun spel geschikt waren. Cleveland tackelde dit probleem met de zeer gebruiksvriendelijke CBX2 cavity-back wedge en ook andere producenten introduceren technieken die het de clubgolfer wat makkelijker maken. Is de scherpte er bij de groeven van jouw wedges wel een beetje af? Dan is dit een perfect moment om op zoek te gaan naar nieuw gereedschap voor je korte spel. We zetten een aantal trends en aandachtspunten op een rij. 

1. Denk aan cavity-back wedges
Als ze een wedge uit hun tas trekken, worden amateurs niet ineens tourspelers. Als je cavity-back ijzers gebruikt, zou je eigenlijk ook voor cavity-back wedges moeten kiezen. Als je geen problemen hebt met het uiterlijk, kan de extra stabiliteit wonderen voor je spel doen. Volgens Cleveland zijn de CBX2 wedges drie tot vier meter accurater dan een blade model. Dat lijkt niet zo veel, maar het kan precies het verschil betekenen tussen een green raken of missen, en een maakbare birdieputt of een lastige tweeputt.

Een cavity-back wedge is vergevingsgezinden dan een blade.

2. De hoge teen is in
TaylorMade ontwikkelde de originele Hi-Toe wedge in samenspraak met Justin Rose, maar eigenlijk was Ping in 1982 die met de Eye2 wedge de eerste die koos voor een design met een hoge teen. Het zwaartepunt komt hierdoor hoger op het clubblad te zitten, wat vooral bij de hoge lofts handig is, want hiermee wordt de bal vaak hoger geraakt. Het hogere zwaartepunt betekent meer stabiliteit en consistentie vanuit de rough of het zand – de twee scenario's waarbij een amateur een wedge met veel loft gebruikt. Modellen met een hoge teen zijn een veelzijdige optie rond de green.

3. Een clubblad vol groeven
Onderzoek wijst uit dat het balcontact bij wedges met veel loft over het hele clubblad verspreid is. De bal wordt het meest op de teen geraakt en dan is het handig als de groeven het hele clubblad bestrijken – vooral als je maximale spin wilt. Full face groeven zien er bij het adresseren wel heel anders uit en sommige golfers kunnen hier maar moeilijk aan wennen. Heb jij er geen problemen mee, dan is het echter een effectieve manier om spin en controle te optimaliseren bij het spelonderdeel waar je dit het meest nodig hebt. 

Een clubblad vol groeven kan de spin consistenter maken.

4. De old school look
Of je het nu eens bent met de claim van Ping dat de Eye2 de eerste high-toe wedge was of niet, het model heeft door de jaren heen een trouwe schare fans opgebouwd. Speel jij nog steeds met deze klassieker, dan is het nu tijd voor een update. Niet alleen zullen de groeven behoorlijk afgesleten zijn, de nieuwe Glide 3.0 Eye2 heeft een machinaal gefreesd clubblad, een extra groef onderin en een grotere insert van elastomeer voor een zachter gevoel. Door de grotere stabiliteit (MOI) is de balvlucht lager en krijg je meer spin, voor meer controle.

De aparte look van de Ping Eye2 heeft veel fans.

5. Rondere leading-edge
Een rondere leading-edge bij de hogere lofts is een moderne trend die rechtstreeks van de tour komt. In het verleden kozen producenten vaak voor rechtere voorkant van de zool, maar die zie je zelden meer omdat een ronding meer speelbaarheid biedt uit het zand en de rough. Maak je niet al te druk hoe dit er vanaf de fairway uitziet, want de hoge lofts speel je maar zelden vanaf het korte gras.

6. Heb je wel een stiff shaft nodig?
Als je de laatste decennia een tourwedge hebt gekocht, is de kans levensgroot dat hij is voorzien van een zware, stijve Dynamic Gold shaft. Hiermee lever je veel gevoel en feedback in. Zelfs veel tourspelers kiezen tegenwoordig voor een 'zachtere' shaft in hun wedges, omdat ze met deze clubs toch zelden een volle swing maken. Game-improvement cavity back ijzers zijn vaak uitgerust met lichtere shafts, dus waarom zou je bij je wedges voor zwaar gaan? De Ping Glide 3.0 is uitgerust met een shaft die 11 gram lichter is dan standaard.

7. Problemen uit het zand?
De bounce op de zool is een van de belangrijkste eigenschappen van een wedge en de laatste tijd zien we op de tour een trend naar iets bredere zolen en meer bounce bij de hogere lofts. Vind je het vaak lastig om uit het zand te komen? Ga dan voor een van deze modellen, want ze graven zich minder snel in en maken bunkerslagen een stuk eenvoudiger.

8. Mogelijke opties

Vokey SM8
Prijs: € 179
Bob Vokey heeft het zwaartepunt vóór het clubblad weten te plaatsen, waardoor dit bij impact makkelijker loodrecht op het doel is te krijgen. Dit maakt ze consistenter en vergevingsgezinden. Met zes verschillende sole grinds zijn ze goed af te stemmen op de swing van de gebruiker. Fitten dus.

Cleveland CBX2
Prijs: € 150
Als je geen problemen hebt met het idee van een cavity-back wedge, is de CBX2 een briljante optie. Hij heeft dezelfde groeventechnologie als de RTX4, maar omdat hij is geoptimaliseerd voor amateurs – met een zwaartepunt richting de teen – vind je vaker de sweetspot.

Mizuno T20
Prijs: € 185
Net als bij de Mizuno MP-20 ijzers zit er bij de hoge lofts meer massa hoog in het clubhoofd om de consistentie te verbeteren. Microgroeven helpen om het water af te voeren (net als bij een autoband), waardoor je meer spin krijgt uit de rough en in natte omstandigheden.

TaylorMade Hi-Toe Big Foot
Prijs: € 179
Opvallend genoeg waren de tourfitters van TaylorMade enthousiast over de brede zool van de Big Foot, omdat ze er bounce af konden halen en ze op maat konden maken voor hun tourpro's. Je ziet deze wedge dus zelfs in de tassen van de beste golfers.

Ping Glide 3.0
Prijs: € 155
Dankzij extra elastomeer achter het clubblad voelt de Glide 3.0 bijna hetzelfde als de i20 ijzers. Om het gevoel te verbeteren is er vijftien gram gewicht bespaard in het clubhoofd, de shaft en de grip. Voor fans van old school Ping wedges, is er de remake van de Eye2.

Callaway PM Grind 19
Prijs: € 189
Deze wedge met zijn hoge teen is ontwikkeld in samenwerking met Phil Mickelson. Meer offset, een hoger zwaartepunt, een 'halve maan'-zool, groeven over het hele clubblad en een ronde leading-edge moeten helpen om de toverballen van 'Lefty' te slaan.

TaylorMade MG2
Prijs: € 189
Het clubhoofd heeft verschillende diktes en een TPU insert om het gevoel en geluid te optimaliseren. De zool is machinaal gefreesd om de consistentie van elk clubhoofd te garanderen, terwijl het clubblad na verloop van tijd gaat roesten om extra spin te creëren.

Laatste nieuws