Koopgids wedges

Scoren doe je met het korte spel. Zorg dus dat je wedges zijn afgestemd op jouw swing. We leggen uit waar je op moet letten en zetten de beste wedges van 2023 voor je op een rij.

Koopgids wedges

De wedge moet een oneindig aantal trucs in huis hebben om je score te redden, en is daarmee een essentieel onderdeel van je golfset. Maar dan moet je wel weten wat de opties zijn.

Waar kun je voor kiezen?
Oversized
We zijn al jaren fan van cavity-back wedges en geloven heilig dat golfers die met cavity-back ijzers spelen, moeten kiezen voor wedges met dezelfde vergevingsgezinde eigenschappen. De CBX cavity-back wedges van Cleveland waren zo'n groot succes dat de producent het concept in 2023 verder uitbouwt met de 13 procent grotere CBX Full Face 2. Dit oversized model zou het startpunt moeten zijn voor de meeste amateurs die dit jaar nieuwe wedges kopen. Het grotere clubhoofd geeft extra vertrouwen en biedt meer vergevingsgezindheid. Zijn ze je té groot, dan is de CBX 2 de volgende stap op de ladder.
Cavity-back
Clubgolfers die cavity-back ijzers spelen veranderen niet ineens in tourprofessionals als ze een wedge uit hun tas trekken. Toch blijven veel amateurs tourniveau wedges gebruiken, die een heel ander gewicht en gevoel hebben, terwijl je met een wedge juist de meest delicate slagen moet kunnen uitvoeren. Cavity-back wedges bieden tegenwoordig dezelfde spintechnologieën als tourmodellen, dus waarom zou je niet kiezen voor extra speelbaarheid als je daar geen controle en consistentie voor inlevert
Blade
Tourniveau blade wedges zijn bedoeld voor goede golfers en spelers met veel vertrouwen en vaardigheid in het korte spel. Je hebt in deze categorie talloze opties, wat betekent dat je veel beslissingen zult moeten nemen over loft, bounce, zoolafwerking en finish. Dat kan overweldigend zijn. Tourwedges zijn gemaakt op basis van input van de beste spelers van de wereld. Dus als je voor deze modellen kiest, speel je bijna met hetzelfde materiaal als je helden.

Maximale spin
In een perfecte wereld zouden we allemaal met high-toe wedges met full-face groeven spelen, want clubmakers zijn het erover eens dat deze iets meer spin en consistentie bieden. Bijna elke producent heeft tegenwoordig wedges met een hogere teen en een clubblad vol groeven in het assortiment, maar niet iedereen kan leven met de uitgesproken looks. Vind jij het uiterlijk geen probleem, dan bieden deze modellen de beste prestaties. Wellicht weet je dit seizoen net een paar keer vaker je par te redden.

Stem ze af op je spel
Als je een sole grind en bounce hebt die passen bij je invalshoek en de ondergrond waarop je meestal speelt, dan kan dat je wedgespel enorm verbeteren. Ben je een 'graver' of een 'veger', of zit je hier tussenin?
Gravers
Je hebt een steile invalshoek en slaat bij een volle approach met een wedge meestal een grote divot. Wedges met een hoge bounce helpen 'diggers' met hun consistentie, omdat de achterkant van de zool lager zit dan de voorkant, waardoor ze zich minder ingraven in de ondergrond. Speel je veel op park- of polderbanen met een zachte ondergrond, dan kan een wedge met veel bounce geweldig helpen. Ook als je missers met een wedge meestal 'vet' zijn, kan extra bounce een uitkomst zijn.
Vegers
Je hebt een vlakkere invalshoek en slaat kleinere plaggen, of plukt de bal zelfs van het gras. Wedges met een lagere bounce geven 'sweepers' de mogelijkheid om de bal 'clean' te raken, omdat het minder extreme hoogteverschil van de zool goed balcontact niet in de weg zit. Minder bounce kan vooral van pas komen bij wedges met meer loft, want het maakt het eenvoudiger om het clubblad open te zetten en onder de bal te laten glijden. Wedges met een lage bounce zijn vooral effectief op een hardere ondergrond (denk aan linksbanen), waar je minder kans hebt dat de club zich ingraaft. Als je invalshoek niet steil en niet vlak is, zijn mid-bounce wedges een allround optie.

Cleveland RTX 6 Zipcore
Prijs: € 189 (s), € 199 (g)
Loft: 46º-60º in stapjes van 2º
Finish: tour satin, tour raw en black satin
Grind: low, low+, mid, full
De RTX 6 is gloednieuw. Deze wedge van tourniveau zit boordevol technologie om de bal te laten stoppen. Een aluminium legering in de hiel reduceert inefficiënt gewicht, terwijl met een laser gefreesde UltraZip-patronen het clubblad meer frictie geven en in alle omstandigheden zorgen voor maximale spin. Een fantastische tourwedge.

Cleveland CBX Full Face 2
Prijs: € 189 (s), € 199 (g)
Loft: 50º-60º in stapjes van 2º
Finish: tour satin
Grind: full sole en C-shape
Met zijn grotere profiel zal deze nieuwe wedge zelfs golfers met heel matig kort spel vertrouwen geven. De perfecte aanvulling op een set cavity-back ijzers. Vind je de afmetingen toch wat te fors, dan heeft Cleveland nog altijd de CBX 2 in het assortiment.

TaylorMade Hi-Toe 3
Prijs: € 189
Loft: 50º-60º in stapjes van 2º
Finish: aged copper
Grind: low bounce, standard bounce, high bounce
TaylorMade ontketende de Hi-Toe revolutie in 2017 en dit derde generatie model is de laatste telg van de familie. Verhoogde microribben op het clubblad helpen om spin te maximaliseren. Bij de hogere lofts (54º-60º) is het volledige clubblad voorzien van groeven.

TaylorMade MG3
Prijs: € 189, € 209 (TW Grind)
Loft: 46º, 50º-60º in stapjes van 2º
Finish: satin chrome, satin black
Grind: standard bounce, low bounce, high bounce, Tiger grind
De MG3 heeft een veel klassieker uiterlijk dan de Hi-Toe 3. Daarmee richt dit model zich op golfers die de traditionele look prefereren boven de extra spin en de lagere balvlucht die modellen met een hoge teen en full-face groeven bieden.

Ping Glide 4.0
Prijs: € 199 (s), € 210 (g)
Loft: 46º, 50º-60º in stapjes van 2º
Finish: hydropearl 2.0 satin
Grind: T, S, W, E
Ping geeft hoog op van de hydropearl finish van de wedges, die het effect van vocht tussen bal en clubblad elimineert. Dit betekent dat je in droge en natte omstandigheden dezelfde spin en prestaties krijgt, wat de consistentie ten goede komt. Een belangrijke overweging voor fatsoenlijke golfers.

Callaway Jaws MD5 Raw
Prijs: € 219
Loft: 48º-60º in stapjes van 2º
Finish: chrome, black plasma
Grind: Z, S, X, W
De Jaws Raw is ontworpen door meester Roger Cleveland zelf, dus dan weet je dat dit een indrukwekkende wedge is. Door een nieuwe behandeling gaat na verloop van tijd alleen het clubblad roesten. Zijn tourwedges jouw ding? De MD5 biedt maatwerk met volop opties voor loft, finish en grind.

Titleist Vokey Design SM9
Prijs: € 199 (s), € 219 (g)
Loft: 46º-62º in stapjes van 2º
Finish: brushed steel, tour chrome
Grind: F, S, M, K, L, D
Voor golfers die geen interesse hebben in wedges met een hoge teen en een volledig van groeven voorzien clubblad, blijven de wedges van Vokey altijd een briljante optie. Heb jij altijd wedges met weinig bounce? Bob Vokey wijst erop dat de trend op de tour juist naar meer bounce neigt.

Vega VWX
Prijs: € 296
Loft: 48º, 52º, 56º, 60º
Finish: satin, raw
Grind: heel relief
De VWX had in onze recente wedge-test de hoogste backspin. Met twee finishes en een VWY-model met een andere zoolafwerking, is dit een geweldige optie voor iedereen die zweert bij kwalitatief hoogwaardige clubs uit Japan.

PXG 0311 3X Forged
Prijs: € 219
Loft: 50º-62º in stapjes van 2º
Finish: chrome, xtreme dark
Grind: heel/toe taper
De meeste moderne wedges zijn niet gesmeed, dus biedt de 3X Forged een geweldige mogelijkheid om de feedback van je wedge te laten aansluiten op een set gesmede ijzers. De wedges van PXG hebben een prachtige vorm en het clubblad is bij elke loft volledig voorzien van groeven.