Test: Cleveland CBX 2 wedge

De CBX 2 wedges hebben een cavity-back design dat meer vergevingsgezindheid biedt in het korte spel, zonder dat je inlevert op spin en controle. We namen de proef op de som.

Cleveland CBX 2 wedge: vergevingsgezind

Meer dan driekwart van de amateurgolfers speelt met cavity-back ijzers, dus is het volgens Cleveland onlogisch om 'blade' wedges in je tas stoppen. Ze ontwikkelden een wedge die lichter en stabieler is dan een standaardwedge en hierdoor beter aansluit op de meestgespeelde ijzers.

De CBX 2 is de tweede generatie Cleveland wedges met een holte (cavity) achter het clubblad. Deze zit achter de hiel van het clubhoofd, terwijl er in de teen juist een zwaar gewicht is geplaatst. Dit maakt het design stabilier (hoger MOI) en vergevingsgezinder.

Daarnaast werd het zwaartepunt door kleine aanpassingen in de zool, achterkant en hosel een beetje meer richting de teen verplaatst, zodat de sweetspot correspondeert met waar de bal meestal wordt geraakt.

Cleveland noemt dit Feel Balancing Technology en zegt dat het zorgt voor consistentere resultaten en een zacht maar solide gevoel. Een gel-insert minimaliseert vibraties.

Ondanks alle extra hulp heeft de wedge bij het adressen gewoon een klassiek slank profiel. Ook op spin lever je niet in, want de CBX 2 is uitgerust de vierde generatie Rotex clubbladtechnologie: gefreesde ZIP groeven en hier tussenin een Rotex laserprofiel.

Afhankelijk van de lofts (46º–60) zijn er drie verschillende zoolprofielen (V, S en C) om de diversiteit te bieden die je met approaches of juist slagen rond de green nodig hebt.

De CBX 2 wedges liggen vanaf 15 september in de winkel.

Prijs: € 150 (staal), € 160 (graphite)

www.clevelandgolf.eu

Golfers Magazine zegt: 'Meer dan driekwart van de amateurgolfers speelt met cavity-back ijzers, dus is het volgens Cleveland logisch om bijpassende wedges in de tas te stoppen. Daar is geen speld tussen te krijgen en het is verbazingwekkend dat tot nu toe alleen Cleveland en Ping (Glide wedges) serieus iets met deze insteek doen.'

'De CBX 2 is niet alleen stabieler dan een standaardwedge (wat zorgt voor consistentere approaches), maar ook lichter, wat de speelbaarheid rond de green vergroot. En de brede zool voorkomt dat de clubs zich ingraaft – een veel voorkomend probleem bij amateurs.'

'Het midsize clubhoofd geeft vertrouwen, maar verder is het profiel redelijk klassieke en staat het bij het adresseren mooi achter de bal. En zoals bij elke andere Cleveland wedge genereren de gefreesde ZIP groeven en het een laser gemaakte profiel hier tussenin volop spin.'

'Amateurs, doe er je voordeel mee.'