Ivar Van der Moolen

Mental Toughness Golf: Ben jij klaar voor je volgende ronde?

Voorjaar. De tijd van de maandbekers en competitie. Hoe zorg je ervoor dat je elke keer klaar bent voor je ronde? Door elke keer hetzelfde te doen.

Ivar Van der Moolen

Het zit zo. Sportwetenschappelijk onderzoek wijst uit dat een routinematige voorbereiding helpt om consequent te presteren. Gewoonte geeft rust, neemt verrassingen weg en zorgt voor zelfvertrouwen. Als je er zeker van bent dat je alles hebt gedaan om mentaal, fysiek en tactisch scherp te zijn, kan je energie naar je spel.

Voorbereiden is aftellen, en ik doe dat als volgt. De week voor de wedstrijd begin ik bij de baan. Is het een links-, heide- of parkbaan? Ook al ken ik de baan al, ik probeer er altijd nog een oefenronde te spelen. Dat is goud waard om de omstandigheden te leren kennen. Nieuw zand in de bunkers of geprikte greens zijn dan geen verrassing. Thuis loop ik mijn hele tas door. Ik heb een checklist, anders vergeet ik geheid iets als extra handschoentjes of pleisters mee te nemen. Tot slot noteer ik mijn gameplan, mentale voornemens, doelen en refocusing plan.

Mentaal en fysiek klaar

De avond voor de wedstrijd bereid ik me voor op een zorgeloze start van de volgende dag. Ik zet het eten alvast klaar, zoek kleding uit en zorg ervoor dat schoenen, tas en trolley bij de deur staan. Ik doe ook altijd een visualisatieoefening. Dan ga ik in een luie stoel zitten, met mijn ogen dicht, en speel de baan. Ik sla fairways en greens, maak mooie putts en loop kalm en tevreden over de baan zoals ik het in mijn gameplan heb opgeschreven. Ook zorg ik ervoor dat ik ’s avonds gezond eet. Verder doe ik niks bijzonders en ga op mijn normale tijd naar bed.

Op de dag zelf hoef ik alleen nog maar mezelf te activeren. Ik sta drie uur voor de starttijd op en doe mijn strekoefeningen. Dat is, als je 56 bent, sowieso een goed idee. In de auto zet ik mijn favoriete muziek op. Swingend, maar niet te druk. Een uur van tevoren ben ik op de baan en begin op de green, dan naar de chiphole, de bunker en ten slotte de driving range. Altijd dezelfde oefeningen. Wedges, verschillende ijzers, een fairwayhoutje, driver en nog een paar wedges. Ik sla nog een paar putts voor het gevoel en loop dan naar de eerste tee.

Altijd hetzelfde. Dat is in het begin even wennen misschien, maar na een tijdje merk je hoe kalm je op de eerste tee staat. Mentaal en fysiek klaar om te spelen.

Zet ’m op. En pak die maandbeker.

Meer lezen?

Rob Hoogland, Jan Kees van der Velden, Ingeborg Slikker, Melanie Jane Luiten, Ivar van der Moolen en Jurrian van der Vaart zijn de vaste columnisten van Golfers Magazine. Elke maand hun bijdrage lezen? Neem dan nu een abonnement op Golfers Magazine en ontvang niet alleen deze columns maar ook alle andere artikelen op de deurmat.

Columns
  • Adobe Stock