Spelers Pro Golf Tour gestrand in Marokko

Sluiten grenzen probleem voor Albertus en Schoorl
albertus

Net als alle andere professionele golfcircuits - en vrijwel alle andere sporten - kon het niet uitblijven dat ook de Pro Golf Tour stil zou komen te liggen als gevolg van de coronacrisis. Niet lang na afloop van het door Jerremy Freiburghaus gewonnen Open Bahia Golf Beach in Marokko, ging de kogel door de kerk en kondigde de tourleiding aan dat de eerstvolgende twee wedstrijden van de baan waren.

Wat de spelers én de tour op dat moment echter niet konden voorzien was dat de Marokkaanse overheid zaterdagmorgen besloot alle vluchten (en boten) van en naar het Europese vasteland te schrappen.

Voor een aantal spelers (o.a. de in Bahia vijfde geworden Dylan Boshart) en fotograaf Jos Linckens van Golfsupport, maakte dat al niet meer uit, zij waren inmiddels het land uit, maar dat gold niet voor iedereen.

'Hopelijk haalt Nederland gestrande reizigers terug, maar in principe gaat het luchtruim voor vluchten van en naar Europa vanaf morgenochtend (zondag, red) om 08.00 dicht', aldus Max Albertus die samen met Mitchell Schoorl nog in Marokko was toen die mededeling kwam.

'Pas toen we al onderweg waren naar Marrakesh werd het toernooi van 25 tot en met 27 maart afgelast en ik zou oorspronkelijk hier blijven tot en met 3 april en niet naar huis vliegen tussen de toernooien door. Het is niet dat we op straat staan - ik ben bij een vriend van mijn vader en die hebben nog een Palais voor twee weken, dus tot die tijd zitten we goed, maar ik wil natuurlijk wel gewoon naar huis. Er zijn vast mensen die denken dat we nu een paar extra dagen in de zon zitten, maar de onzekerheid over wanneer en of je überhaupt weg mag, zorgt voor heel veel onzekerheid en onrust.'

'Ik heb begrepen dat Nederlanders die zijn gestrand in Suriname inmiddels worden opgehaald door de KLM. Dat is een zelfde soort situatie dus er is hoop maar we zijn daarbij afhankelijk van buitenlandse zaken. Het zijn bizarre tijden die hopelijk snel voorbij zijn, maar in Wuhan zitten ze inmiddels vijftig dagen in quarantaine.'

(Zondagmiddag plaatste Schoorl een bericht op Facebook dat het gelukt was twee plekjes te bemachtigen in een van de laatste vliegtuigen die uit het land vetrekken. Daarover later meer.)

Laatste nieuws