Luiten enige Nederlander in The Open

Geen extra startbewijs landgenoten

Maarten Lafeber en Jurrian van der Vaart kwamen dichtbij in het laatste kwalificatietoernooi voor The Open maar grepen na 36 holes toch mis voor een plaats in het oudste Major van de wereld.

Na de eerste ronde op Gailes Links stonden de twee Nederlanders er nog goed voor. De scores waren hoog aan de westkust van Schotland, en na openingsrondes in 70 slagen (Lafeber) en 71 slagen ) Van der Vaart had het duo goede vooruitzichten een van de slechts drie kaarten op te mogen halen.

In de tweede ronde op de lange kwalificatiedag wist het duo van de Challenge Tour zich ondanks rondes in respectievelijk 74 en 73 slagen, goed te handhaven, maar de gedeeld elfde plaats waar Lafeber en Van der Vaart uiteindelijk op uit kwamen, was ruim onvoldoende om Joost Luiten over een kleine twee weken gezelschap te mogen houden op Royal Birkdale.

In het Engelse Kent slaagde de derde Nederlander die een poging waagde ook niet in zijn missie The Open te bereiken. Amateur Kiet van der Weele had een score van minstens -1 nodig om zich te kwalificeren maar eindigde met +9 in de middenmoot van het veld op Royal Cinq Ports.

Door het missen van de laatste kans op kwalificatie is Joost Luiten ook dit jaar de enige Nederlander in The Open. De Nederlandse nummer 1 speelt deze week mee in het Iers Open.

Onder de spelers die zich wel wisten te kwalificeren bevindt zich onder andere Ian Poulter. De Engelsman eindigde op Woburn op -6 en dat was precies genoeg om een van de drie beschikbare startbewijzen op te mogen halen.

Alle uitslagen

(Foto: Golfsupport)