Amerikanen domineren

Spieth, Koepka en Kuchar op kop
@media (max-width: 679px){#fig-65e6c5d2096ea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6c5d2096ea img{#fig-65e6c5d2096ea img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e6c5d2096ea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6c5d2096ea img{#fig-65e6c5d2096ea img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e6c5d2096ea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6c5d2096ea img{#fig-65e6c5d2096ea img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e6c5d2096ea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6c5d2096ea img{#fig-65e6c5d2096ea img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Om even over half zeven Engelse tijd opende Mark O'Meara in lastige omstandigheden (stevige wind en veel regen) het 146ste Open op Royal Birkdale met een drive rechts out of bounds. Het was de opmaat voor een score ruim boven par (+11) waarmee de Amerikaan hekkensluiter is na de eerste dag van The Open. Het weer klaarde in het verloop van de ochtend op, en verschillende landgenoten van de zestigjarige oud-kampioen brachten aanzienlijk betere scores binnen.

Maar liefst vijf Amerikanen staan er bij de (gedeeld) beste zeven van het klassement. Charley Hoffman (die de dag begon met een eagle 2 vanuit de rough op hole 1) en Justin Thomas (die niet alleen met zijn spel, maar ook met zijn kleding - een stropdas! - indruk maakte) gingen rond in 67 slagen (-3) maar moesten daarmee hun meerdere erkennen in drie landgenoten. Jordan Spieth en Matt Kuchar tekenden allebei voor een foutloze 65 (-5), en ook Brooks Koepka kwam tot die score, al maakte hij onderweg wel een bogey op de lastig spelende baan aan de Engelse westkust.

Jordan Spieth keek dan ook tevreden terug op zijn start van The Open.

'Met het oog op de weersverwachting van de komende dagen wist ik dat het zaak was vandaag 'in de rode cijfers' te eindigen. Een goede eerste ronde is altijd belangrijk, maar nu misschien nog wel meer dan ooit. Als ik mijn spel een cijfer moet geven dan is het een 9 uit 10. Elk onderdeel van mijn spel was goed. Dit is absoluut een van mijn vijf beste Majorrondes ooit geweest. Ik denk niet dat ik het vandaag beter had kunnen doen.' 

'Gelukkig' is het niet alleen Amerika dat de klok luidt in Engeland, een Spanjaard (Cabrera-Bello,-3), een Zuid-Afrikaan (Schwartzel, -4) en een Canadees (Connely, -3) deden van zich spreken, en er viel op de eerste dag ook veel te juichen voor Engelse spelers. Het meest voor Paul Casey en Ian Poulter, die met -4 en -3 kort op de koplopers volgen.

Ian Poulter schaakte zich een weg over Royak Birkdale

Poulter erkende dat hij zichzelf een weg door de baan had 'geschaakt': 'Ik zag de weersverwachting gisteren en wist dat het hard zou gaan waaien en heb toen - met mijn baanboek in de hand - een route door de baan uitgedacht. De oefenrondes van eerder deze week deden er eigenlijk niet meer toe, zo anders was het. Eigenlijk speelde ik de belangrijkste oefenronde gisteravond in mijn hoofd. Ik ben heel blij met hoe het gegaan is vandaag.'Dat gold vanzelfsprekend niet voor alle spelers.

Rory McIlroy eindigde het toernooi weliswaar met een 'vuistje', na zes holes leek het toernooi van de Noord-Ier al voorbij toen er +5 achter zijn naam stond. De voormalig nummer 1 van de wereld knokte zich tegen het eind van de ronde echter op bewonderenswaardige wijze terug in de wedstrijd en weet dat hij met +1 nog niet uit het toernooi is. Datzelfde geld voor 's werelds nummer 1 Dustin Johnson die weliswaar weinig fouten maakte maar ook niet wist te scoren en Rickie Fowler die een kleurrijke kaart inleverde met vijf birdies en zes bogeys. Met +1 moeten ook zij aan de bak om zich nog in contention te spelen.

McIlroy was razendsnel ruim boven par maar knokte zich sterk terug.

Dat wordt al een stuk lastiger voor een aantal andere 'namen' die vooraf kansen werden toegedicht. Phil Mickelson, Patrick Reed, Sergio Garcia staan ruim boven par en op de rand van de top-100 terwijl thuisfavoriet Tommy Fleetwood met +6 ook een heel andere start voor ogen had gehad van 'zijn' Open. 

Titelverdediger Henrik Stenson opende tenslotte - en net als zuiderbuur Thomas Pieters - met -1. Een score waar de Zweed prima mee kon leven. 'Ik had misschien een of twee slagen lager kunnen eindigen, maar aan de andere kant heb je soms dagen dat je zomaar een paar slagen meer achter je naam hebt dan nu met dit spel. Dat is hoe deze sport in elkaar zit. Ik teken voor deze start in elk geval', zei de 41-jarige Stenson op vier slagen van de leiders en vanaf een plek net buiten de beste twintig.

Leaderboard

Joost Luiten speelde zijn beste openingsronde op The Open ooit. Lees hier het verslag van zijn eerste dag.

Luiten opende sterk. Lees elders het verslag van zijn openingsronde.

(Foto's: Golfsupport)

Laatste nieuws