Deze Week: Wie bedwingt Pebble Beach?

Alle sterspelers naar Californië voor U.S. Open … Anne van Dam speelt in Michigan … Challenge Tour op bezoek in Noord-Frankrijk … Brits Ladies Amateur op Royal County Down
Pebble Beach

Majors

Toernooi: 119de U.S. Open
Data: 13 – 16 juni 2019
Baan: Pebble Beach Golf Links, Pebble Beach, Californie (VS)
Lengte: 6.469 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 12.000.000 (was bedrag in 2018)
Punten Race to Dubai: 10.000
Mooie namen: Nagenoeg alle spelers uit de top-50 van de wereldranglijst zijn van de partij
Nederlanders: Joost Luiten stond niet hoog genoeg op de wereldranglijst en hij deed niet mee aan een de kwalificatiewedstrijden. We zien hem volgende week terug in het BMW International Open.
Winnaar in 2018: Brooks Koepka (VS)
Laatste winnaars: 2018 – Brooks Koepka (VS), 2017 – Brooks Koepka (VS), 2016 – Dustin Johnson (VS), 2015 – Jordan Spieth (VS), 2014 – Martin Kaymer (Dui)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Er is wel een maar. Of beter: er zijn twee maren. In de eerste plaats is er negen uur tijdsverschil met de Amerikaanse westkust. Vervolgens willen de organiserende USGA en omroepconcern Fox een zo groot mogelijke kijkersschare. In het weekeinde vallen de laatste putts als gevolg daarvan als het aan de oostkust – de grootste markt – 22.00 uur is. Ideaal.
Maar dan is het in ons land vier uur in de ochtend. Dat wordt met een dekentje op bank kijken (en veel koffie drinken) of opnemen, of on demand terugkijken of de volgende dag inschakelen om de herhalingen te zien.
Enfin, het live-schema van Ziggo Sport Golf ziet er als volgt uit: Donderdag en vrijdag van 21.00-4.30 uur. Zaterdag en zondag van 20.30-4.00 uur.
Bijzonderheden: Minder dan een maand na het door Brooks Koepka gaat de onverstoorbare Amerikaan proberen om zijn tweede Majors van het jaar en zijn vierde in drie seizoenen te winnen. Bovendien heeft hij een kans om het uit 1905 daterende record te breken. In dat jaar won de Schot Willie Anderson zijn derde U.S. Open op rij.
En eerlijk gezegd heeft Koepka een meer dan uitstekende kans. De 29-jarige Amerikaan is momenteel veruit de beste speler.
Maar Majors worden niet altijd door de topfavorieten gewonnen. Kijk maar naar de editie van 2010 op Pebble Beach. Toen won Graeme McDowell en werd de Fransman Grégory Havret tweede.
Net als Royal Portrush, de baan van The Open van volgende maand, ligt het in 1919 geopende Pebble Beach aan de kust. Maar daarmee houdt de gelijkenis op. Portrush is een echte linkscourse – een van de beste ter wereld – maar Pebble Beach heeft dat karakter niet. Niet weerstaande het feit dat negen holes pal langs de kustlijn liggen. En toch is Pebble Beach een geweldige baan.
De ligging betekent dat de weergoden een grote rol kunnen spelen. En dat kan dit U.S. Open onvoorspelbaar maken.
Het gros van de betere spelers kent Pebble Beach van haver tot gort. Hier worden immers elk jaar twee van de vier ronden van de AT&T National Pro-Am gespeeld. Maar dat kampioenschap wordt in februari georganiseerd en dan heeft de baan een ander karakter. Deze week zal de rough – een handelsmerk van het U.S. Open – een stuk zwaarder zijn, de fairways zullen meer rol hebben de greens zijn ongetwijfeld veel sneller.
Twintig jaar geleden was Pebble Beach het toneel van de grootste demonstratie van modern golf. Beter is het daarna niet geweest. En dat in het honderdste U.S. Open. Tiger Woods speelde de vier ronden in twaalf onder par (65-69-71-67) om met een verschil van vijftien slagen op de rest van het veld te winnen. Die rest werd aangevoerd door Miguel Angel Jiménez en Ernie Els.
Kijk nog even naar deze korte samenvatting.

En dan nog dit: Het mag in golfkringen als bekend worden verondersteld dat Phil Mickelson door het winnen van het U.S. na Gene Sarazen, Ben Hogan, Gary Player, Jack Nicklaus en Tiger Woods de zesde speler kan worden die de Career Grand Slam verovert.
Mickelson won de Pebble Beach Pro-Am vijf keer en dat maakt hem in theorie een van de belangrijkste kanshebbers. Hij werd ook nog eens zes keer tweede in het U.S. Open. Maar dat laatste feit weegt zwaarder: het is een soort sportief noodlot. Bovendien wordt Phil Mickelson op 16 juni 49 jaar. Nog nooit heeft een speler op die leeftijd een Major gewonnen. Dit lijkt al met al zijn laatste kans op succes in dit kampioenschap.
Startlijst dag 1 en 2
Vanaf 15.45 uur op donderdag Live Scoring via website USGA

LPGA Tour

Toernooi: Meijer LPGA Classic for Simply Give
Data: 13 – 16 juni 2019
Baan: Blythefield Country Club, Grand Rapids, Michigan (VS)
Lengte: 6.057 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 2.000.000
Mooie namen: Acht speelsters uit de top-10 van de wereldranglijst doen mee.
Nederlanders: Anne van Dam
Winnares in 2018: So Yeon Ryu (Z-K)
Laatste winnaars: 2018 – So Yeon Ryu (Z-K), 2017 – Brooke M. Henderson (Can), 2016 – Sei Young Kim (Z-K), 2015 – Lexi Thompson (VS), 2014 – Mirim Lee (Z-K)
Televisie: Op woensdag 19 juni van 19.30-21.00 uur een ruime terugblik op Ziggo Sport Golf.
Bijzonderheden: Misschien dat Anne van Dam wat extra steun van het publiek gaat krijgen, want Grand Rapids heeft veel inwoners die Nederlandse roots hebben.
Vanaf 15.00 uur op donderdag Live Scoring via LPGA Tour


Ladies European Tour

Nog een weekje wachten en dan wordt (20 – 23 juni) het Ladies European Thailand Open gespeeld.
Volledige kalender Ladies European Tour


Challenge Tour

Toernooi: Hauts de France – Pas de Calais Golf Open
Data: 13 – 16 juni 2019
Baan: Aa Saint-Omer Golfclub, Lumbres, Pas de Calais (Fra)
Lengte: 6.252  meter
Par: 71
Prijzengeld: € 190.000
Nederlanders: Daan Huizing en Lars van Meijel,
Winnaar in 2018: Stuart Manely (Wal)
Laatste winnaars: 2018 – Stuart Manley (Wal), 2017 – Julien Guerrier (Fra), 2016 – José-Filipe Lima (Por), 2015 – Sébastien Gros (Fra), 2014 – Jordi Garcia Pinto (Spa)
Bijzonderheden: Dit is een toernooi met een lange historie. Een paar keer zelfs telde het resultaat ook mee voor de Europese Tour, maar dat was in de tijd dat het prijzengeld een stuk hoger lag.
De door de Nederlander Joan Dudok van Heel (overleden in 2003) ontworpen baan van de Aa Saint-Omer Golfclub is behoorlijk heuvelachtig en daardoor zijn er nogal wat spelers die liever niet naar het noordwesten van Frankrijk afreizen.
Vanaf 8.00 uur op donderdag Live Scoring via website Europese Tour


Symetra Tour

De Forsyth Classic wordt van 14 – 16 juni op de Hickory Point Golf Course in Illinois gespeeld. Dewi Weber is een van de deelneemsters aan het met 200 duizend dollar gedoteerde toernooi.
Vanaf 15.00 uur op vrijdag Live Scoring via website Symetra Tour


Pro Golf Tour

De Tsjechische Classic is het eerstvolgende toernooi: 18 – 20 juni.
Volledige kalender Pro Golf Tour


Alps Tour

Van 13 – 15 juni vindt op de Acaya Golfclub bij het Italiaanse Lecce het Acaya Open Dailies Total 1 plaats.
Meer informatie en vanaf donderdag scoring


Aziatische Tour

Dit circuit heeft zoals gebruikelijk veel gaten in het schema in deze tijd van het jaar. Pas op 20 juni staat de volgende wedstrijd op de rol.
Volledige kalender Aziatische Tour


Amateurs

Op de magische baan van het Noord-Ierse Royal County Down wordt van 11 – 15 juni het Women’s Amateur Championship gespeeld.
Romy Meekers en Zhen Bontan worden door de NGF uitgezonden en Anouk Sohier gaat ‘op eigen gelegenheid’.
Er doen 144 speelsters mee en na de 36-holes strokeplay-kwalificatie gaan de beste 64 door naar het matchplay-gedeelte.
Meer informatie en vanaf dinsdag scoring via website Royal and Ancient

Laatste nieuws