Amerikanen klampen aan

Woods en zijn team staan na een draw in de foursomes nog nog steeds drie punten achter, maar het had veel erger kunnen zijn.

Amerikanen klampen aan

Op een gegeven moment stonden de gasten op Royal Melbourne down in alle vijf de partijen. 'Het zag er niet best uit', gaf Woods toe. 'Maar de jongens speelden geweldig en wisten het het laatste uur helemaal om te draaien.'

De playing captain was daar zelf ook debet aan, want hij bleef samen met Justin Thomas ongeslagen door een 1-up overwinning op Hideki Matsuyama en Byeong Hun An. Thomas maakte op de slothole een putt van zeven meter, wat leidde tot een explosie van vreugde bij de Amerikanen.

Nog geen tien minuten eerder had Patrick Cantlay op de laatste hole precies hetzelfde gedaan, waarmee hij samen met zijn partner Xander Schauffele de Internationals Hadwin en Niemann op de valreep een punt afsnoepte.

En ze waren nog niet klaar.

Gary Woodland en Rickie Fowler stond 2-down met nog drie holes te spelen, maar de laatste bracht de Amerikanen weer langszij met birdies op hole-16 en 17. Op de slothole miste Im net zijn putt voor birdie, waarna Fowler met een koelbloedige parputt van anderhalve meter een half punt binnen haalde.

Zo werden de foursomes gedeeld (2,5 - 2,5) en bleef de achterstand van de Amerikanen beperkt tot drie punten: 6,5 - 3,5.

'Het is makkelijk om te bedenken waar we hadden kunnen staan, want het zag er lange tijd geweldig uit', aldus een toch wat teleurgestelde Ernie Els.

'Maar we staan er nog steeds geweldig voor', voegde de captain van de Internationals er voor de moraal aan toe. 'De foursomes zijn de afgelopen vijfentwintig jaar niet ons sterkste punt gebleken, dus vooraf hadden we getekend voor een draw.'

Toch hebben de Amerikanen voor het eerst deze Presidents Cup het momentum aan hun kant en zullen ze zich de morele winnaars van dag twee voelen.

Voor morgen staan er in de ochtend vier fourballs op het programma en 's middags vier foursomes.

Leaderboard