Castle Stuart krijgt met Old Petty Course spectaculaire buurman

Golf Highland, het netwerk van 31 golfbanen in het noorden van Schotland, mag zich verheugen op een nieuw lid, een baan die reizen naar de Hooglanden van Groot-Brittannië nog aantrekkelijker zal maken.

cabot

Op het indrukwekkende terrein van het golfresort Cabot Highlands aan de Moray Firth in Inverness, dicht bij de luchthaven van de stad, wordt in 2025 naast Castle Stuart een tweede spectaculaire golfbaan geopend. De naam Old Petty en het nieuwe logo voor het nieuwe meesterwerk van De Amerikaanse sterarchitect Tom Doak (63) is inmiddels gepubliceerd. De nieuwkomer, genoemd naar de Old Petty Church, heeft de kop van een Schotse Hooglandkoe als beeldmerk gekozen. Op de website www.cabothighlands.com kunt u een video-animatie van de Old Petty Course van bovenaf bekijken. Dat alleen al zorgt ervoor dat je volgend jaar deze baan wilt spelen.

De Canadese eigenaren van dit resort, Cabot Golf Developer, menen met de naam de lange geschiedenis van de grootste stad (ca. 50.000 inwoners) in de Hooglanden te eren. Het bedrijf exploiteert de banen Cabot Links Cape Breton en Cabot Cliffs in Inverness, op het eiland Nova Scotia voor de oostkust van Canada, evenals Cabot Citrus Farms in Florida. In 2022 nam het bedrijf Castle Stuart over na het overlijden van de in 2019 overleden oprichter Mark Parsinen, en doopte het resort om tot Cabot Highlands. De linksbaan, waar al vier keer de Scottish Open plaatsvond (2011, 2012, 2013 en 2016), heet nog steeds Castle Stuart. Foto's van de spectaculaire fairways aan zee met een prachtig uitzicht op Kessock Bridge en Chanonry Point Lighthouse gingen na de opening in 2009 de wereld rond. Het clubhuis in art-decostijl is ook een van de kenmerken van de baan geworden, die ook accommodatie biedt voor kleinere groepen .

Adembenemend uitzicht

In tegenstelling tot het buurland Castle Stuart wordt de Old Petty Course niet gebouwd op klassieke linkgrond, maar op voormalige landbouwgrond. Toch modelleerde Doak het ontwerp naar de indeling van klassiekers als Royal Dornoch of Nairn, die zich in de directe omgeving bevinden. De Old Petty Course beschikt over een aantal ongewone kenmerken, zoals kriskras fairways met een adembenemend uitzicht op de zee. Sommige fairways strekken zich uit van de waterkant tot hoger gelegen gebieden. Op de eerste negen spelen gasten (net als Castle Stuart, deze baan is ook een "pay as you play-baan", dus geen leden) negen par 4 holes voordat ze worden getest door twee par 3 en twee par 5 holes op de back nine.

Doak, die als student al de klassiekers in de Schotse Hooglanden speelde en in een boek beoordeelde, heeft deze kennis uitstekend benut, waardoor deze baan net als Castle Stuart, dat oprichter Parsinen samen met zijn Amerikaanse landgenoot Gil Hanse ontwierp, waarschijnlijk ook in de top 100 van de wereld zal komen. De routing van de 18 holes van Old Petty voert golfers niet alleen langs de kust, maar ook dichtbij Castle Stuart, het 400 jaar oude kasteel waarnaar de baan is vernoemd. En natuurlijk brengt een rondje Old Petty je ook langs de Old Petty Church, die in 1839 werd geopend.

Doak, die al de Renaissance nabij Edinburgh in Schotland heeft ontworpen, beschrijft zijn nieuwe werk als volgt: "Ons doel is om een onderscheidende Schotse golfervaring te creëren die spelers van alle niveaus aanspreekt, met een authentieke links-stijl baan waar de golfervaring gaten staan centraal."

Banen & Reizen
  • Cabot/HarrisKalinka