Terug in de tijd: speel The Old Course met de klok mee

Zit je eind deze week toevallig in St Andrews? Dan zijn we niet alleen jaloers, maar we hebben ook een unieke tip voor je.

Speel The Old Course met de klok mee

Begin vijftiende eeuw werd er al gegolfd op de links van St Andrews. Destijds speelde je de holes in beide richtingen, naar dezelfde greens, en kon je halverwege de fairway dus golfers tegenkomen die de andere kant op speelden.

In 1764 werden de 22 holes teruggebracht tot 18 – de huidige standaard – en in 1870 scheidde Old Tom Morris de greens van hole één en zeventien, wat resulteerde in de huidige lay-out met zeven dubbele greens en vier enkele.

Er werd steeds vaker 'tegen de klok in' gespeeld, al was het tot de jaren '70 van de vorige eeuw de gewoonte om in de winter één maand andersom te spelen. Dus van de eerste tee naar de green van hole zeventien, vervolgens van de achttiende tee naar de green van zestien, en zo verder.

Met de klok mee

Ter ere van het 50-jarig bestaan van de St Andrews Links Trust kun je van 28 maart tot en met 2 april 2024 deze alternatieve route 'met de klok mee' weer spelen.

Leden spelen de 'reverse routing' nog één keer per jaar, op St Andrews Day (30 november). Waarschuwing: dan gaat de beroemde speltip van de Old Course 'left is right and right is wrong' dus even niet op.