Ping G430 Max 10K-driver: rechter is ook verder

De Ping G430-familie heeft een nieuwe broer: de Max 10K. Met zijn MOI van 10.000 is dit de meest stabiele driver die de Amerikaanse producent ooit maakte. En dat wil wat zeggen.

Ping G430 Max 10K-driver: rechter is ook verder

Ping heeft een naam hoog te houden als het gaat om vergevingsgezinde drivers. Dus als het familiebedrijf uit Phoenix een exemplaar heeft weten te ontwikkelen dat nóg makkelijker slaat, dan gonst dat door de golfwereld. Helemaal als er wordt afgeweken van de bij Ping heilige 'vervangingscyclus' van twee jaar en er al na één jaar een nieuw model op de markt komt. Dan moet er iets bijzonders aan de hand zijn.

Makkelijker dan ooit

'De G430 Max 10K is de meest vergevingsgezinde driver die we ooit hebben gemaakt', aldus CEO John K. Soheim. 'Hij heeft veel eigenschappen van de G430 Max, maar er zijn ook verschillen, zoals een groter profiel, een gefixeerd zoolgewicht en een kroon van koolstoffiber. Dit resulteert in die krachtige combinatie van accuratesse en afstand, waar zowel tourprofessionals als clubgolfers naar op zoek zijn.'

Wat is MOI?

De 10K in de naam geeft aan dat de combinatie van het verticale en horizontale moment-of-inertia (MOI) boven de 10.000 gram per cm2 komt. Enthousiast applaus van de equipmentjunkies, maar dit vraagt wellicht enige uitleg.

Het MOI – of traagheidsmoment in goed Nederlands – geeft aan hoeveel kracht er nodig is om iets om zijn as te laten draaien. Hoe hoger het getal, des te stabieler het object, in dit geval dus de G430 Max 10K-driver.

Het enige dat je hoeft te onthouden is dat een driver met een hoog MOI stabieler blijft als je de bal naast, boven of onder de sweetspot raakt – iets wat amateurs eigenlijk continu doen. Het resultaat is dan een rechtere balvlucht. En uiteindelijk meer afstand want rechte ballen vliegen verder.

Carbon kroon

Die extra vergevingsgezindheid hebben de ontwikkelaars weten te vinden door de maximaal toegestane afmetingen (hiel-teen en voor-achter) op te zoeken, en toch binnen de limiet van 460 cc volume te blijven.

Door veel gewicht aan de zijkanten te plaatsen, en – dankzij het zoolgewicht van 28 gram – laag en achterin het clubhoofd, vergroot je de stabiliteit, verlaag je de spin en hou je de balsnelheid over het clubblad op peil voor extra afstand. Het zwaardere zoolgewicht was mede mogelijk omdat er met een slechts 13 gram wegende kroon van koolstof 5 gram gewicht werd bespaard.

High Launch-versie

Het clubblad is wat ondieper en dunner geworden, en die toegenomen flexibiliteit zorgt voor meer balsnelheid. Daarnaast houden variaties in de ronding van het clubblad de spin op peil – waar je de bal ook raakt. Ping noemt dit 'Spinsistency' en deze technologie zorgt voor meer consistentie in de balvlucht.

Net als de andere Ping G430-drivers is de Max 10K uitgerust met een aanpasbare hosel om de balvlucht aan te passen (+ of – 1,5º). Door de carbon kroon is het geluid volgens de makers iets luider en krachtiger geworden.

Er is ook een G430 Max 10K HL (High Launch) beschikbaar die door een lichtere shaft en grip extra lengte biedt voor golfers met een lagere swingsnelheid.

Prijs: € 725