Callaway Paradym Ai Smoke-metal woods: sweeter from every spot

De supercomputer van Callaway creëerde voor de nieuwe Paradym Ai Smoke-driver, -fairway woods en -hybrides een clubblad 'vol met sweetspots'. Het maakt de clubs vergevingsgezinder dan ooit.

Callaway Paradym Ai Smoke: sweeter from every spot

Meerdere sweet-spots?

Voor alle duidelijkheid: het clubblad van een golfclub heeft natuurlijk maar één sweetspot, de plek waar de meeste energie op de bal wordt overgedragen en je de optimale combinatie van snelheid en balvlucht krijgt.

Maar laat dat nou net de plek zijn waar amateurs de bal zelden raken. Daarom liet Callaway zijn zelflerende supercomputer de swingpatronen van duizenden golfers berekenen, wat resulteerde in 50.000 virtuele clubbladdesigns. Het werden er uiteindelijk vier – een voor elke driver uit de Smoke-lijn – die helpen om het 'verlies' bij het missen van de sweetspot te beperken.

Nét niet te 'hot'

Het zogenaamde Ai Smart Face heeft verschillende diktes die helpen om de vertrekhoek, spin en balsnelheid te optimaliseren. Dus niet alleen op de sweetspot, maar overal op het clubblad. 'Sweeter from every spot', is dan ook de pay-off van Callaway.

Hoe verder je van de échte sweetspot verwijdert zit, des te meer snelheid en lengte je normaal gesproken verliest. Het clubblad van een driver kan dit verlies beperken, maar het mag ook weer niet te 'hot' worden, want dan vliegt de bal te ver en wordt de club illegaal.

De computer van Callaway heeft een design ontwikkeld dat veel extra power biedt als je de bal extreem op de hiel of teen raakt, en net wat minder hulp geeft als je 'm vlak naast de sweetspot raakt. Zo blijft het afstandsverlies beperkt én blijf je netje binnen de limieten.

Door het toevoegen van een titanium steunstuctuur kon het chassis van koolstof 15 procent lichter worden gemaakt dan bij zijn voorganger, de Paradym. De bespaarde grammen zijn dáár in het clubhoofd geplaatst waar ze het best helpen om de vertrekhoek en vergevingsgezindheid te optimaliseren.

Vier modellen

Zoals gezegd zijn er vier modellen van de Paradym Ai Smoke beschikbaar.

De Ai Smoke Max past bij elk type speler en heeft een vergevingsgezind design. Dankzij een aanpasbaar schuifgewicht in de zool kan de balvlucht een kleine twintig meter worden aangepast. De Max D is zeer stabiel en stimuleert een draw. De Triple Diamond richt zich op betere spelers die de bal in de lucht willen kunnen manoeuvreren. En de lichtgewicht Max Fast biedt meer lengte bij lagere swingsnelheden.

Fairwaywoods

Ook de fairway woods (boven) zijn uitgerust met het Smart Face om balsnelheid, spin en vertrekhoek over het hele clubblad te optimaliseren. De focus ligt vooral op het onderste deel van het clubblad, waar amateurs de bal vaak raken. Ook bij de woods kun je kiezen uit vier modellen.

Hybrides

Bij drie verschillende hybrides (boven) helpt het clubblad bij het genereren van maximale balsnelheid en minimale afwijking. Het lagere profiel helpt om de bal de lucht in te krijgen, terwijl meer curve in de zool het contact met de grond verbetert. Net als bij de fairwaywoods zorgt een gewicht van wolfraam achter het clubblad voor veel snelheid in lengte.

Prijs: € 649 (driver), € 399 (woods) , € 329 (hybrides)