Gaat iedereen lengte inleveren? Het lijkt er wel op met rollback van de bal

Het lijkt erop dat de regelgevende organen nog deze week gaan aankondigen dat we moeten gaan spelen met golfballen die minder ver vliegen. Deze 'rollback' zal gelden voor zowel professionals als amateurs.

Gaat iedereen lengte inleveren?

De verwachting is dat deze aanpassing zal resulteren in ongeveer 5 procent minder lengte. Een tourpro die de bal 300 yards slaat, gaat dus zo'n 15 yards (13,7 meter) inleveren. Clubgolfers zouden volgens de data wat minder afstand verliezen. Ga uit van een kleine 10 meter bij drive van 225 meter.

De verwachte regelwijziging is een drastische switch van de R&A en USGA, die golf op recreatief niveau eigenlijk met rust wilde laten en begin dit jaar inzette op het aanpassen van de bal voor alleen 'elite spelers'.

Het zijn immers niet bij de amateurs die te ver slaan – in tegendeel – en sinds covid zit golf voor het eerst in tijden weer in de lift. We gaan niet zitten rommelen in een gezond orgaan en pakken alleen het topniveau aan, was de gedachte.

De markt reageerde echter niet positief op het plan, waarbij professionals dus met andere materiaal zouden gaan spelen dan amateurs – de door velen verafschuwde 'bifurcation'.

Dat ballenproducenten niet te springen stonden, was te verwachten. Maar ook de PGA Tour en de PGA of America waren niet van plan om mee te werken aan de voorgestelde lokale regel om professionals met een andere bal te laten spelen.

Door het vrijwillige karakter van de (lokale) regel lag er een horrorscenario op de loer waarbij de ene tour wel zou meewerken en de andere niet. En dat de spelers in de ene Major met een aangepaste bal zouden moeten spelen, terwijl ze in een andere gewoon hun normale exemplaar mochten opteëen. Chaos dus.

Dan gaat iedereen maar minder ver slaan, lijken de R&A en USGA nu te denken.

Volgens uitgelekte informatie zou de nieuwe regel op 1 januari 2028 in moeten gaan, waarna clubgolfers nog twee jaar lang de tijd hebben voordat ook zij definitief aan de nieuwe – minder ver vliegende – bal moeten.

De verwachting is dat de regelgevende organen de nieuwe strategie tegen de opmars van het powergolf deze week openbaar gaan maken.

Hoe zou jij het vinden om afstand in te leveren? Geef je mening in de onderstaande poll.