Weinig steun voor 'roll back' bal

Het wil nog niet echt vlotten met de door de R&A en USGA voorgestelde 'roll back' van de golfbal, waarmee de regelgevende organen de strijd aan willen gaan met de steeds verder slaande tourprofessionals.

Weinig steun voor 'roll back' bal

Het voorstel voor een lokale regel die tours vanaf 2026 kunnen invoeren om de pro's met een minder ver vliegende bal te laten spelen, krijgt maar bitter weinig steun.

Dat de meeste spelers en de equipmentproducenten niet stonden te springen, was te verwachten, maar nu distantiëren ook de PGA Tour en de PGA of America (een van de grootste sportbonden van de wereld, waarin de PGA professionals georganiseerd zijn) zich van het plan. Ze zijn bang dat de 'voorgestelde veranderingen het huidige momentum in de golfwereld – lees: de situatie met LIV Golf – zullen beïnvloeden en de sport op de lange termijn fundamenteel kunnen beschadigen'.

De R&A en USGA kunnen de lokale regel nog steeds invoeren, maar als maar weinig partijen 'm gaan gebruiken wordt het chaos op de tour. Zo zou het kunnen gebeuren dat er in The Masters (Augusta lijkt wel mee te gaan met het plan), het U.S. Open en The Open met een aangepaste bal moet worden gespeeld, terwijl op het PGA Championship, The Players en normale PGA Tour-wedstrijden de normale bal is toegestaan.

'Stakeholders' konden tot 14 augustus hun mening geven over het voorstel van de regelgevende organen, en het is overduidelijk dat de neuzen niet dezelfde kant op wijzen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.